víno týždňa

Pri príprave každého čísla narazíme na vína ktoré nás výnimočne zaujmú. Každý týždeň vám predstavíme jedno z nich.

 

Dunaj, 2015, Víno Tajna Vinárstvo TAJNA Vineyards & Winery
Dunaj 2015

Hrozno na toto víno sa zberalo na úplnom konci septembra pri cukornatosti 25ºNM. Zaujímavosťou je, že sa spracovávalo dvoma odlišnými spôsobmi. V jednom prípade kvasil rmut pri teplote 20ºC a matolinový koláč sa ponáral piestom. Hrozno z druhého zberu si pobudlo týždeň v kryomaceračnom tanku pri teplote 2ºC. Následne prebiehalo kvasenie pri teplote 28ºC. Po skončení jablčno-mliečnej fermentácie sa obe vína skupážovali a vyzrievali vo väčších drevených aj nových barikových sudoch.


Farba: Víno má tmavý fialovo-červený odtieň s bordovou iskrou.

Vôňa: Bohatý aromatický profil tvoria tóny borievok, černíc, moruše, sliviek, kože a čiernej kávy.

Chuť: Pikantnej, výrazne dlhej chuti dominujú ovocné taníny s alkoholom, po doznení ktorých na podnebí zostanú stopy pražených mandlí, horkej čokolády a dreva.


K tomuto svalovcovi sme pripraviť červené mäso, na dva odlišné spôsoby. Prvým bol na sladko pripravený do ružova grilovaný chrbát z mladého diviačika sme podávali s černicami a čučoriedkami, s vínovou omáčkou. V druhom prípade sme sa rozhodli pre prerastený rump steak dochutený kúskom čerstvého rozmarínu a pár strúčikami cesnaku. V tomto prípade sa nádherne ukázalo, ako si jedno a to isté víno dokáže bez problémov poradiť s dvoma úplne odlišnými jedlami.