dipy

Tieto omáčky, väčšinou hustejšej konzistencie, zažívajú v posledných rokoch renesanciu, v gastronómii sú však známe už niekoľko storočí. Niet sa čo čudovať, veď v kombinácii s vhodnými jedlami dokážu chuťové vlastnosti jedál posunúť o kus ďalej. Príprava väčšiny z nich nie je časovo príliš náročná, ale, ak náhodou pri niektorých strávite niekoľko hodín, tento čas určite nebudete ľutovať, pretože výsledok bude stáť za to. My sme pre vás pripravili niektoré z nich, ktoré sa odlišujú nielen farebnosťou, ale aj vhodnosťou k jednotlivým jedlám.

dip-krevetyGrilované krevety s paradajkovým dipom
Čerstvé krevety očistíme tak, že ich zbavíme hlavy a telovej schránky. Potom ich narežeme po chrbtovej strane a vyberieme črievko. Schránky a hlavy opečieme na panvici s trochou masla dovtedy, kým zmenia farbu zo sivej na oranžovočervenú. Potom pridáme nasekanú mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak, čerstvú bazalku a petržlenovú vňať. Všetko podlejeme vodou, paradajkovým pretlakom a varíme pol hodiny. Následne scedíme vývar a redukujeme ho až do zhustnutia. Na konci ho dochutíme soľou a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s grilovanými krevetami.
Odporúčané víno: sekt vyrobený klasickou metódou, extra brut