Bravčové rebrá

Mnohí milovníci mäsa považujú rebrá za skutočnú delikatesu. Niet sa čo čudovať, veď podiel tuku, ktorý je nositeľom chute, je v nich dostatočne zastúpený. Pri akýchkoľvek úpravách sa tak zachová šťavnatosť, a ak sa pripravia správne, mäso doslova odpadáva od kosti. Aj pre ten slastný pocit sme si rebrá vybrali do našej rubriky a pripravili sme ich na štyri rôzne spôsoby.

rebra1Varené rebrá s petržlenovou omáčkou
Rebrá varíme pomaly v osolenej vode do mäkka s koreňovou zeleninou, medzi ktorou by nemala chýbať mrkva, zeler, petržlen, ale aj kel, cibuľa, paprika či celé čierne korenie. Medzitým si pripravíme omáčku. Stredne veľký zemiak uvaríme a ešte kým je teplý, rozpučíme ho vidličkou. Pridáme dve uvarené vaječné žĺtka a vypracujeme kašu. Pridáme jednu ančovičku, na jemno nasekaný malý strúčik cesnaku, menšiu kyslú uhorku a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a pomaly pridávame olivový olej. Na konci dochutíme soľou, čiernym mletým korením a octom z bieleho vína.
Odporúčané víno: Sekt, brut

  

rebra2Pečené rebrá s cesnakom
Tento recept patrí ku klasike. Čerstvé rebrá potrieme nastrúhaným cesnakom a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a celou rascou. Vložíme ich na plech, podlejeme vodou a prikryjeme alobalom. Pečieme pri 160ºC hodinu a pol, alebo dovtedy, kým bude mäso mäkké. Potom rebrá odokryjeme a zapečieme. Podávame s pečenými zemiakmi.
Odporúčané víno: Rulandské biele, suché

 

 

rebra3

Lepkavé rebrá

Rebrá nakrájame na porcie a opečieme na olivovom oleji z každej strany do hneda. Uložíme ich na plech a pridáme na plátky nakrájaný zázvor, strúčik cesnaku, med a čierne mleté korenie. Podlejeme suchým portským vínom, pridáme aj trochu vínneho octu a sójovú omáčku. Chvíľu podusíme a následne pečieme pol hodinu odkryté v rúre vyhriatej na 180ºC. Potom rebrá otočíme a pečieme ich ďalších tridsať minút, podľa potreby aj dlhšie. Plech vyberieme z rúry a za stáleho otáčania rebier zredukujeme omáčku na sporáku. Podávame s fazuľovou omáčkou.
Odporúčané víno: Pálava, polosladké

rebra4Bochník z rebier

Surové rebrá ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Zvinieme ich do kruhu, na konci spojíme špáradlom a do stredu postavíme pohár hore dnom. Dáme ich na pekáč, podlejeme vodou a prikryté pečieme pri 170ºC domäkka. Potom rebrá vyberieme z rúry, odokryjeme, vyberieme pohár a stred naplníme plnkou. Pripravíme ju z bieleho pečiva, ktoré nakrájame na malé kocky a pokvapkáme mliekom tak, aby ho nasiakli. Pridáme opečenú cibuľku, soľ, čierne korenie, nakrájanú petržlenovú vňať, lyžicu kačacieho tuku a vajíčko. Všetko dobre premiešame a zmesou naplníme rebrá.Pečieme odokryté pri teplote 160ºC, kým vrch plnky nebude zapečený.
Odporúčané víno: Rizling vlašský, suché