mušle slávky

Tento druh mušlí je veľmi obľúbený po celom svete, samozrejme, najmä v prímorských krajinách, kde tvorí základ mnohých jedál z morských plodov. Ich chuť je zvláštne korenistá a pre nízky obsah kalórií sa tešia veľkej obľube aj u nežnejšieho pohlavia. Sú vhodným zdrojom železa, bielkovín a vitamínov A,B,C a D. Ročne sa ich iba v Európe skonzumuje viac ako stotisíc ton. Obľubu si získali vďaka niekoľkým dôležitým faktorom. Okrem priaznivej ceny, ktorá sa u nás pohybuje okolo piatich eur za kilogram, treba spomenúť aj ich veľmi rýchlu prípravu a, samozrejme, výbornú chuť.
S obľubou sa používajú ako predjedlá, ale najmä ako súčasť cestovín či známej polievky Zuppa di Cozze.


slavka01Slávky s paradajkou a bazalkou
Na rozpálenom olivovom oleji si opražíme strúčik nasekaného cesnaku, pridáme slávky a podlejeme bielym suchým vínom. Pod pokrievkou dusíme, až kým sa neotvoria všetky slávy. Potom vrchnú časť lastúry oddelíme a naukladáme ich na tanier. Slávky posypeme nakrájanou paradajkou, bazalkou a ochutíme trochou soli, čierneho korenia a olivového oleja.

Odporúčané víno: Müller Thurgau, suché