Mahid

Granátové jablko

Granátové jablko sa vždy veľmi cenilo. Obľúbené je už viac ako päťtisíc rokov. Pochádza pravdepodobne z Perzie, ale pestovalo sa aj v Iráne, Afganistane, Palestíne či Egypte. Dnes patrí k najhodnotnejším plodinám . Odporúča sa konzumovať dvakrát do týždňa, pretože okrem skoro osemdesiatich percent vody obsahuje aj veľké množstvo sodíka, draslíka a sacharidov. Z vitamínov sú významne zastúpené najmä B1, B2, B3 a vitamín C. Donedávna bolo populárne najmä v ázijských krajinách, ale obľúbenejším sa stáva aj v našich končinách. Čoraz viac ľudí si totiž uvedomuje okrem príjemnej chuti aj jeho zdravotné účinky. Pôsobí proti vírusom, nádorom, má aj protizápalové vlastnosti, zároveň prečisťuje celé telo, regeneruje krv, upravuje trávenie a dokonca účinkuje proti starnutiu. Toto zaujímavé ovocie preto nesmie chýbať ani v našej rubrike.

granatove-jablko01Fazuľový šalát s granátovým jablkom a lososom
Fazuľu si najskôr uvaríme, ale môžeme použiť aj hotovú fazuľu z konzervy. Opečieme ju na panvici, pridáme očistený pomaranč, na kocky nakrájanú cuketu a trochu pomarančovej šťavy. Všetko chvíľu podusíme, nakoniec pridáme dužinu granátového jablka. Podávame s grilovaným lososom alebo inou rybou.
Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché

 

 

 

 

granatove-jablko02Grilovaný baklažán s granátovým jablkom
Baklažán narežeme na tenké plátky, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a opečieme z každej strany. Podávame s granátovým jablkom, vlašskými orechmi a smotanovým jogurtom, ktoré dochutíme balzamikovou redukciou. Pripravíme si ju tak, že v panvici skaramelizujeme trstinový cukor, ktorý následne zalejeme balzamikovým octom. Zredukujeme ju varom na polovicu.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

 

 

 

granatove-jablko03Pečený sladký zemiak s granátovým jablkom
Sladký zemiak rozrežeme na mesiačiky, pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 170ºC. Podávame ho so šalátom, ktorý si pripravíme z rukoly, červenej cibule a granátového jablka. Ingrediencie nakrájame a ochutíme olivovým olejom, soľou, čiernym korením a kyslou smotanou. Nakoniec posypeme šalát nastrúhanými lieskovými orechmi.
Odporúčané víno: Rizling rýnsky, suché

 

 

 

granatove-jablko04Bravčová krkovička s omáčkou z granátového jablka

Plátok bravčovej krkovičky, ktorý je minimálne 1,5 cm hrubý, jemne potrieme horčicou, cesnakom a ochutíme čerstvo pomletým bielym korením. Necháme odpočívať aspoň dvanásť hodín. Krkovičku potom opečieme z každej strany tak, aby v strede ostala pekne ružová, poprípade ju opečieme podľa vlastnej chuti. Medzitým v panvici skaramelizujeme kryštálový cukor, pridáme granátové jablko a všetko zredukujeme. Podávame s domácimi kroketami. Tie pripravíme tak, že do uvarených a nastrúhaných zemiakov pridáme celé vajíčko, detskú krupicu a soľ. Zo zmesi urobíme krokety, ktoré vypražíme v oleji.

Odporúčané víno: Pinot Noir, suché