Údený losos

Určite nikto nebude spochybňovať skutočnosť, že údený losos je výdatným zdrojom omega 3-mastných kyselín, ktoré veľmi priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Výhrady by niektorí mohli mať k tomu, že údené potraviny nám až tak neprospievajú. My si však myslíme, že strava by mala byť pestrá a vyvážená, preto aj údeného lososa treba konzumovať s mierou. Navyše, okrem spomínaných pozitívnych látok má aj príjemne šťavnatú konzistenciu, pretože údenie mäso nevysuší, práve naopak. Ak by niekto z vás predsa len mal predsudky voči surovému mäsu, dá sa veľmi ľahko, a hlavne rýchlo tepelne upraviť. Aby sme uspokojili obe skupiny konzumentov, pripravili sme pre nich nasledujúce recepty.

 

losos01Lososový quiche
Do misky si nastrúhame tri väčšie očistené zemiaky. Ochutíme ich lyžicou oleja, soľou a čiernym mletým korením. Zemiakovú zmes vložíme do tortovej zapekacej misy s priemerom 25 centimetrov, ktorú predtým potrieme olejom. Zmes rovnomerne rozotrieme aj po stranách. Dáme piecť na dvadsať minút do rozohriatej rúry na 180ºC. Medzitým si do misky pripravíme stopäťdesiat gramov nakrájaného údeného lososa, sto mililitrov sladkej smotany, dve vajíčka, soľ, čierne mleté korenie a všetko dobre premiešame. Pridáme čerstvý špenát, ktorý si predtým podusíme na olivovom oleji s cesnakom. Lososovú zmes vylejeme do zapekacej misy a pečieme ďalších dvadsať minúť (prípadne aj viac), kým quiche nebude mať krásny hnedastý povrch.
Odporúčané víno: ružové sýtené, polosuché

 

 

losos02Špargľa s údeným lososom
Zelenú špargľu zopár minút povaríme v osolenej vode a následne krátko, ale prudko opečieme na panvici s trochou olivového oleja. Podávame ju s údeným lososom a domácou majonézou. Tú si pripravíme tak, že do čerstvých žĺtkov za stáleho šľahania pomaly pridávame rastlinný olej dovtedy, kým nevznikne hustá zmes. Následne ju zriedime šťavou z nakladaných uhoriek na požadovanú hustotu a dochutíme strúhanou sterilizovanou uhorkou, soľou, čiernym mletým korením a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú cibuľu.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

 

losos03Tatársky biftek z údeného lososa
Do misky si dáme nakrájaného údeného lososa, ochutíme ho limetkovou šťavou a morskou soľou. Pridáme na malé kocky nakrájanú čerstvú šalátovú uhorku, kôpor a dochutíme extra panenských olivovým olejom. Podávame s opečenou bagetkou.
Odporúčané víno: Pesecká leánka, suché

 

 

losos04Cestoviny s údeným lososom

Na panvici si na troche olivového oleja opečieme nakrájaného údeného lososa, pridáme šľahačkovú smotanu a trochu paradajkovej omáčky. Tú pripravíme tak, že v hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a stopkatý celer. Následne pridáme olúpané paradajky z konzervy, ktoré ochutíme soľou a cukrom a varíme pol hodiny. Potom všetko rozmixujeme a ak treba, dochutíme soľou a cukrom. Do takto pripravenej paradajkovej omáčky ponoríme čerstvú bazalku. Bazalku tam necháme, až kým omáčka nevychladne. Do lososovej omáčky pridáme uvarené cestoviny, všetko dobre premiešame a chvíľu spolu povaríme. Dochutíme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Odporúčané víno: Rulandské šedé, polosuché