HYUN ioniq 200x800 1

Zemiak

Hľuza Ľuľku zemiakového, ako znie jeho oficiálny botanický názov, patrí nielen u nás medzi najobľúbenejšie ingrediencie. Pochádza z horských oblastí juhoamerických Ánd. Predok európskych zemiakov má podľa odborníkov svoj pôvod na chilskom ostrove Chiloe a na starý kontinent ho priviezli španielski moreplavci v roku 1565. Konzumuje sa iba podzemná časť, pretože nadzemná je jedovatá. Pozor si však treba dávať aj na nezrelé zemiaky, respektíve ich zelené časti. Tie totiž obsahujú rastlinný jed solanin, ktorý odoláva vysokým teplotám a nerozkladá sa pri varení, pečení, ani ohreve v mikrovlnnej rúre. Príliš naklíčené či zelené zemiaky preto nepoužívame k príprave pokrmov. Zemiak neobsahuje skoro žiadne tuky, ale je významným zdrojom draslíka a vitamínu C. Najviac výživný bude, ak ho upečieme v šupke na suchom plechu v rúre, pretože vtedy má najnižší glykemický index.

 

zemiak-01Zemiaková ruža
Zemiaky dve minúty povaríme v slanej vode. Lístkové cesto narežeme na približne osem centimetrov široký a dvadsať centimetrov dlhý pás. Na hornú polovicu po dĺžke poukladáme striedavo na kolieska nakrájané zemiaky, šunku a preklopíme dolnou polovicou. Následne z neho vytvoríme zvitok, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 ºC. Podávame s omáčkou, ktorú si pripravíme tak, že sladkú smotanu zredukujeme, pridáme do nej trochu horčice a dochutíme soľou, čiernym mletým korením a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

 

zemiak-02Zapekaný zemiak
Zemiak si prerežeme po dĺžke a na osem minút ho dáme variť do osolenej vody. Potom naň uložíme na cibuľke orestované šampiňóny, ktoré posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180 ºC. Podávame s opečenou cibuľkou.
Odporúčané víno: Pinot Noir, suché

 

 

zemiak-03Zemiakový jež
Do zemiaku urobíme zárezy tak, aby medzi nimi boli približne tri milimetre. Medzery naplníme bryndzou, posypeme tymianom a dáme zapiecť do rúry podľa želania. Potom ho dochutíme opečenou slaninkou, bryndzou, syrom, soľou a červeným korením.
Odporúčané víno: Furmint, suché

 

 

zemiak-04Zemiaková placka so šalátom
Surové zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme trochu cesnaku, majoránku, vajíčko, soľ, čierne mleté korenie a trochu hladkej múky. Všetko dobre zamiešame a z vytvoreného cesta upečieme placky. Tie následne naplníme zeleninovým šalátom podľa vlastného želania a dochutíme bielym smotanovým jogurtom.
Odporúčané víno: Müller Thurgau, suché