Roastbeef

Hovädzie pečené je nosným pilierom hlavne anglickej kuchyne. Najvhodnejším typom mäsa na toto jedlo je pravdepodobne vysoká roštenka, alebo iná, dobre prerastená časť. Tým, ktorí sa radšej vyhýbajú tuku, možno odporučiť falošnú sviečkovú. Dôležitejšie ako typ mäsa je, ako dlho je vyzreté. Pri stálej teplote približujúcej sa k nule by hovädzina mala zrieť minimálne tri týždne. Až po tomto čase je pripravená a vy si ju môžete naplno vychutnať. Pozornosť však treba venovať aj príprave samotnej. Približne trojkilogramový kus si najskôr dobre opečieme z každej strany, aby šťava z mäsa ostala vo vnútri. Potom ho dáme na dvadsať minút do rúry, ktorú sme si vyhriali na 240ºC. Následne znížime teplotu o päťdesiat stupňov a pečieme ďalších pätnásť minút, aby bolo mäso rare, teda iba ľahko prepečené. Ak ho necháme piecť ešte ďalších pätnásť minút, bude stredne a ak ďalšiu pol hodinu, bude úplne prepečené. Môžeme si však urobiť aj jednoduchý test, či je mäso upečené podľa želania. Do najhrubšej časti pichneme drevenú alebo kovovú špajdľu a mäso stlačíme. Podľa toho, či bude šťava červená, ružová, alebo priezračná budeme vedieť ako je upečené. Ak je mäso hotové, zabalíme ho do alobalu a necháme aspoň pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Šťavu, ktorú mäso pustí v žiadnom prípade nevylievame. Použijeme ju do omáčky, ktorej dodá vynikajúcu chuť.

 

roastbeef01Roast beef so šampiňónmi
Na panvici si z každej strany opečieme falošnú hovädziu sviečkovú. Ochutíme ju soľou, čiernym mletým korením a dáme zapiecť na pätnásť minút do rúry rozohriatej na 240ºC. Medzitým si na tej istej panvici opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu šalotku, strúčik cesnaku a nakrájané šampiňóny. Podlejeme bielym suchým vínom. Keď sa víno trochu odparí, pridáme kocku studeného masla, ktoré zahustí omáčku. Upečené mäso necháme chvíľu odstáť a podávame s opečenými zemiakmi a šampiňónmi.
Odporúčané víno: Frankovka modrá, suché

 

roastbeef02Pečené hovädzie s mrkvou

Hovädzie si pripravíme podobne ako v predchádzajúcom recepte. Medzitým si očistenú a pozdĺžne rozkrojenú mrkvu obvaríme tri minúty v slanej vode. Potom ju na panvici opečieme z každej strany. Na panvicu, v ktorej sme opekali mäso, pridáme trochu portského vína a redukujeme trochu viac ako na požadovanú hustotu. Následne pridáme šťavu, ktorú sme získali pri pečení mäsa v rúre.
Odporúčané víno: Pinot noir, suché

 

roastbeef03Hovädzie carpaccio

Upečené hovädzie mäso nakrájame na jemné plátky a poukladáme na tanier. Ochutíme ho údenou soľou, čiernym mletým korením, čerstvými šalátovými lístkami a cesnakovou omáčkou. Tú si pripravíme tak, že celý strúčik cesnaku zabalíme do alobalu a pri teplote 150 °C pečieme jeden a pol hodiny, alebo kým nie je cesnak mäkký. Potom hlavičku horizontálne prerežeme a cesnak vytlačíme do malého hrnca. Pridáme doňho šľahačkovú smotanu a redukujeme na požadovanú hustotu. Nakoniec ochutíme soľou a strúhaným parmezánom.
Odporúčané víno: Rizling rýnsky, suchý

 

roastbeef04Hovädzia kanapka

Bielu bagetku opečieme z každej strany a potrieme stuhnutým maslom. Navrch uložíme na jemné plátky nakrájané pečené hovädzie mäso a dozdobíme olivovým chutney. Chutney si pripravíme tak, že na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájané čierne olivy, červenú papriku a cibuľu. Dochutíme kvapkou vínneho octu a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Odporúčané víno: sekt, brut