Gaštany

Gaštany neodmysliteľne patria k jesennému koloritu. Nie sú však iba slasťou pre chuťové bunky, ich vnútro skrýva aj množstvo vitamínov. V období antiky sa rozšírili do Európy, kde ich pestovali napríklad starovekí Gréci a Rimania už pred viac ako dvetisíc rokmi. Obsahujú menej kalórií ako napríklad mandle, lieskové oriešky alebo sušené ovocie aj preto, že majú iba tri percentá tuku. Vďaka tomu, že neobsahujú sodík, lepok, ani glukózu, sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Pozitívne účinky gaštanov sú naozaj všestranné. Pomáhajú nielen pri kardiovaskulárnych chorobách, chudokrvnosti či reume, ale majú pozitívne účinky aj na žalúdok a podporu trávenia. Pôsobia detoxikačne, sú vhodné pri vyčerpaní a dokonca zmierňujú bolesti hlavy a podporujú imunitu. Príprava gaštanov je nasledovná: Nazbierané plody treba umyť a nožom narezať po dĺžke, alebo do kríža do hĺbky niekoľkých milimetrov. Na hodinku ich potom nechajte namočené vo vode. Takto upravené gaštany uložte na plech a pri teplote 220°C pečte v rúre. Je možné ich aj variť. Po štyridsiatich minútach sú hotové. Lúpať ich treba ešte horúce, pretože po vychladnutí šupka stuhne.

 

gastan01Dusené bravčové plece s gaštanmi
Bravčové plece si nakrájame na väčšie kúsky a opečieme z každej strany na bravčovej masti. Mäso vyberieme a do panvice pridáme cibuľu, cesnak, varené gaštany a lesné hríby. Podlejeme suchým bielym vínom a povaríme, kým sa nevyparí alkohol. Potom vložíme mäso späť a dochutíme balzamikovým octom, soľou, čiernym korením a čerstvým rozmarínom. Dusíme dve hodiny.
Odporúčané víno: Pinot Noir, suché

 

 

gastan02Varené gaštany so smotanou a cibuľkou
Očistené mladé cibuľky si opečieme na olivovom oleji, potom pridáme nakrájanú slaninku a opečieme dohneda. Podlejeme šľahačkovou smotanou a pridáme varené gaštany. Chvíľu povaríme, kým smotana zhustne. Dochutíme mletým čiernym korením, soľou a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché

 

 

gastan03Gaštany s avokádom
Očistené avokádo nakrájame na plátky, ktoré vrstvíme na tanieri s dobre vyzretým syrom typu cheddar. Ozdobíme očistenými pečenými gaštanmi a dochutíme mletým čiernym korením a údenou soľou. Podávame s opečenou bagetkou.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

 

gastan04Gaštanová roláda
Uvaríme si pol kilogramu gaštanov a pomelieme ich. Pridáme stoštyridsať gramov práškového cukru, stodvadsať gramov zmäknutého masla, dve lyžičky kakaa, jeden vanilkový prášok a trochu rumu. Prísady miesime, potom si na kuchynskej fólii z gaštanového cesta vyvaľkáme obdĺžnik, ktorý potrieme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme tak, že nad vodným kúpeľom roztopíme osemdesiat gramov tmavej čokolády a rovnaké množstvo masla. Gaštanové cesto zrolujeme a necháme niekoľko hodín vychladnúť v chladničke.
Odporúčané víno: Devín, sladké