záhryzy

Záhryzy, alebo tiež jednohubky, antipasty, amuse bouche, canapé či finger foods, sú malé porcie jedál z najrôznejších ingrediencií, ktoré sa v lepších reštauráciách podávajú hneď po objednávke, ešte skôr, ako vám čašník prinesie predjedlo. Kuchári si pri ich príprave väčšinou dávajú veľmi záležať, pretože je to prvé jedlo, s ktorým hosť prichádza do kontaktu a prvý dojem je vždy veľmi dôležitý. Často  používajú suroviny, ktoré majú intenzívnu chuť a vôňu, aby do príchodu prvého jedla dokázali zamestnať chuťové poháriky. V súčasnosti sa tešia veľkej obľube a môžeme sa s nimi stretnúť aj na rôznych spoločenských akciách, kde častokrát plnia úlohu hlavných chodov. Niet sa čo čudovať, veď vedľa seba naukladané stovky, a niekedy aj tisícky drobných porcií najrôznejších chutí, vôní a farieb  sú pastvou nielen pre ústa, ale aj oči. V  kombinácii s vínom dokážu vytvoriť naozaj zaujímavé zážitky a pretože väčšinou obsahujú niekoľko ingrediencií, aj pri výbere vhodných vín máte voľnejšiu ruku.

 

predjedlo01Papriková rolka
Červenú papriku ogrilujeme takmer do čierna, dáme ju do misky a zakryjeme kuchynskou fóliou. Po desiatich minútach ju ošúpeme, jemne osolíme a pokvapkáme panenským olivovým olejom. Na kúsok takto ochutenej papriky dáme plátok kvalitnej šunky a do stredu  syr mascarpone ochutený strúhaným parmezánom. Papriku zrolujeme a zviažeme natrhanou údenou parenicou.

Odporúčané víno: Chardonnay, suché