figy

Figy obsahujú množstvo významných látok, zaujímavých z výživového i zdravotného hľadiska. Sú energetickou bombou, ale aj zdrojom betakaroténu a komplexu vitamínov skupiny B, konkrétne B1, B2, B3, B5, B6, B9. Sú tiež dobrými zdrojmi minerálov, najmä draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, železa a zinku. Figy sa hodia nielen na priamy konzum, ale i výrobu lekvárov, džúsov, vína, zákuskov, pridávajú sa do mnohých jedál. V Indii sa mladé figové listy jedia ako zelenina a po upražení sa z nich dokonca  pripravuje originálna káva. Plínius napríklad tvrdil, že figy varené vo víne sú najlepším prostriedkom k rozháňaniu nádorov a opuchov. Rokmi sa zistil aj ich zdravotný účinok pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, pôsobia ako močopudný prostriedok, ale aj na zmäkčenie stolice. Odvar fíg v mlieku sa používa na liečbu kašľa, bolesti v hrudníku i krku, pri prechladnutí, angíne či preťažení hlasiviek. Odvar z listov zasa pomáha pri bronchiálnej astme, chorobách obličiek a proti hlístam. Maceráty listov vo vodke sa v Arménsku používajú dokonca na liečenie malárie. Japonci zasa objavili vo figových plodoch protirakovinové látky, ktoré pôsobia nielen preventívne, ale aj brzdia rozvoj rakovinových buniek. Figy sú však nielen liekom, ale aj veľmi chutnou a výživnou požívatinou, z ktorej sme vám pripravili niekoľko zaujímavých jedál.


figy-01Figový šalát

Na plech položíme ošúpaný a nakrájaný sladký zemiak, ktorý ochutíme soľou, pokvapkáme olivovým olejom a v rozohriatej rúre pečieme, až kým nezmäkne. Keď je zemiak hotový, uložíme ho na tanier, pridáme čerstvé figy, gorgonzolu a jarnú cibuľku s čerstvou čili paprikou, ktoré predtým krátko opečieme na panvici. Z čili papričky vyberieme semienka, aby príliš nepálili. Nakoniec pokvapkáme redukciou z balzamikového octu a olivovým olejom.
Odporúčané víno: Devín, sladké

 

 

figy-02Figy so sušenou slivkou

Čerstvé figy obalíme v sušenej šunke a na olivovom oleji z každej strany opečieme. Podávame s omáčkou, ktorú si pripravíme z balzamikového octu, do ktorého pridáme trochu cukru a varom zredukujeme na požadovanú hustotu. Môžeme dozdobiť lístkami čerstvej mäty.
Odporúčané víno: Portito, sladké

 

 

Figy s kozím syromFigy s kozím syrom

Čerstvé figy narežeme do kríža, na spodnej strane ich stlačíme tak, aby sa trochu otvorili. Naplníme ich kozím syrom.... a dáme piecť na pätnásť minút do rúry rozohriatej na 220 C. Podávame s datľovou omáčkou, ktorú si pripravíme tak, že sušené vykôstkované datle varíme s vodou približne jednu hodinu. Potom ich rozmixujeme ručným mixérom a precedíme cez jemné sitko a varom zredukujeme na požadovanú hustotu.
Odporúčané víno: Rizling rýnsky, sladké

 

 

Figy s čokoládouFigy s čokoládou

Čerstvé figy namočíme do čokoládovej polevy, ktorú si pripravíme zo sedemdesiatpercentnej čokolády. Čokoládu rozpustíme nad parou a pridáme do nej rovnaké množstvo kvalitnej lieskovcovo-čokoládovej nátierky, napríklad Nutelly. Nakoniec ich posypeme nasekanými vlašskými orechmi, ktoré predtým krátko opečieme na panvici.
Odporúčané víno: Tokajská esencia, sladké