hrebenatky

Tieto morské lastúrniky sú vyhľadávanou gurmetskou delikatesou. Konzumentov zaujme hlavne ich lahodná chuť, ktorá pripomína vlašské orechy. Existuje mnoho spôsobov, ako si z nich urobiť chutné jedlo a jeho príprava nie je časovo náročná. Navyše, obsahujú len veľmi málo tukov a cukrov, čo poteší najmä nežnejšie pohlavie, ale na druhej strane sú hrebenatky významným zdrojom sodíka, draslíka a vápnika.


hrebenatka s mangovou salsouHrebenatka s mangovou salsou
Hrebenatku prudko opečieme na olivovom oleji, z každej strany približne jednu minútu. Salsu si pripravíme tak, že si nakrájame na drobné kúsky zrelé mango, čili papričky bez zrniečok, čerstvú bazalku a jarnú cibuľku. Dochutíme štipkou soli, mangovou a limetkovou šťavou.
Odporúčané víno: Rizling rýnsky, suché

 

 

hrebenatka so špargľouHrebenatka so špargľou
Očistenú čerstvú špargľu si uvaríme vo vode, do ktorej pridáme koliesko citrónu, bobkový list, cukor, soľ a celé nové a čierne korenie. Keď je špargľa uvarená, opečieme ju na panvici so slaninkou a hrebenatkami. Podávame s fazuľovým pyré, ktoré pripravíme tak, že na panvici orestujeme nakrájanú cibuľku, do ktorej pridáme uvarenú bielu fazuľu a sladkú smotanu. Privedieme do varu, dochutíme soľou a čiernym mletým korením a rozmixujeme na kašu.
Odporúčané víno: Rulandské šedé, suché

 

 

zapekaná hrebenatkaZapekaná hrebenatka
Čerstvú hrebenatku vložíme do vrchnej časti vlastnej lastúry a posypeme zmesou strúhanky, nastrúhaného parmezánu a čerstvého tymianu. Takto pripravenú zapečieme približne sedem minút v rúre rozohriatej na 200°C.
Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché

 

 

hrebenatka s prosciuttomHrebenatka s prosciuttom
Hrebenatku obalíme prosciuttom, prepichneme vetvičkou čerstvého rozmarínu a opečieme na panvici. Podávame so smotanovým jogurtom, do ktorého pridáme trochu soli, mletého čierneho korenia a nasekaného čerstvého kôpru. Ozdobíme šalátom z mikrobyliniek.
Odporúčané víno: Svätovavrinecké-rosé, suché