Vajíčko

Vajíčko patrí medzi najvýživnejšie potraviny. Je prirodzeným zdrojom mnohých dôležitých  látok, vrátane vitamínov, minerálov a všetkých esenciálnych aminokyselín. Výskumy potvrdili, že cholesterol vo vajíčkach má iba nepatrný vplyv na jeho hladinu v krvi dospelého človeka a tak štyri vajcia týždenne vám určite neuškodia. Slepačie vajce obsahuje šesť gramov vysoko kvalitných bielkovín. Ak si dáte jedno na raňajky, dávka proteínov, ktorú ním získate, vám pomôže udržať si energiu a duševnú rovnováhu počas celého dňa. Jedno stredne veľké slepačie vajce má približne sedemdesiatpäť kalórií a obsahuje iba jedenásť gramov tukov na sto gramov svojej hmotnosti. Obsahuje tiež cholín, ktorý je dôležitou látkou pre činnosť mozgu, podporuje normálnu činnosť buniek, funkciu pečene a transport živín v celom tele. Je zdrojom vitamínu B12, A, D, E, K, niacínu a kyseliny pantoténovej. Vyskúšajte niektoré z našich receptov a okrem toho, že si pochutíte, urobíte aj niečo pre svoje zdravie.


Cuketový krém so strateným vajcomCuketový krém so strateným vajcom
V hrnci si opečieme nadrobno pokrájanú cibuľku s cesnakom,  pridáme na kocky nakrájané zemiaky, zopár lístkov čerstvej mäty a následne zalejeme zeleninovým vývarom tak, aby jeho hladina bola dva centimetre nad zemiakmi. Ochutíme soľou a čiernym korením. Varíme dovtedy, kým sú zemiaky mäkké. Potom pridáme nakrájanú cuketu a povaríme tri minúty. Následne odoberieme viac ako polovicu vývaru, pridáme šľahačkovú smotanu a všetko rozmixujeme na hustý krém. Podávame so strateným vajíčkom, ktoré si pripravíme tak, že do vriacej vody pridáme trochu vínneho octu a v ňom varíme vajíčko. Aby sa bielok udržal čo najlepšie pri žĺtku, dáme ho do naberačky a z nej ho pomaly vyklopíme do vriacej vody.
Odporúčané víno: Müller Thurgau, suché


Omeleta s olivamiOmeleta s olivami
Na panvici si opečieme na drobno nakrájanú cibuľku s čiernymi olivami a zalejeme zmesou rozmixovaných vajíčok, do ktorých sme pridali trochu šľahačkovej smotany a soli. Po pár minútach omeletu otočíme a panvicu odstavíme  z ohňa. Podávame s opekanými zemiakmi a grilovanými čerešňovými paradajkami.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché


Šalát s vareným vajíčkomŠalát s vareným vajíčkom
Uvarené vajíčko si rozkrojíme. Spolu s uvarenou cviklou a čerstvou červenou reďkvičkou ho poukladáme na tanier. Do stredu taniera dáme mixovaný listový šalát a dochutíme píniovými orechmi a horčicovým dressingom. Ten si pripravíme tak, že  rozmixujeme jeden diel medu, dva diely horčice a štyri diely olivového oleja.
Odporúčané víno: Sekt V.O. rosé, dry


Zapekané vajíčko s hubamiZapekané vajíčko s hubami
Na panvici si opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, slaninku, kuracie prsia a lesné huby. Keď je mäso opečené z každej strany, pridáme trochu bieleho suchého vína a tymian. Víno odparíme a pridáme trochu masla. Celú zmes dáme do zapekacej misky a navrch rozbijeme vajíčko. Dochutíme strapcovou paradajkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C na desať minút (prípadne aj viac,  podľa toho, ako máte radi upečené vajíčko.)
Odporúčané víno: Hibernal, suché