krkovička

Tento druh bravčového mäsa patrí u nás pravdepodobne k najobľúbenejším. Ľudia si ho cenia nielen kvôli priaznivej cene, ale aj pre jeho chuť. Vďaka pomerne vysokému podielu tukovej zložky, ktorá je nositeľom chute aj vône, je krkovička vyhľadávanou delikatesou, hoci odborníci na zdravú výživu by sa asi s týmto názorom celkom nestotožnili. Na druhej strane aj stará ľudová múdrosť hovorí, že treba jesť všetko, ale s mierou. Tento druh mäsa by preto určite aspoň príležitostne nemal chýbať v našom jedálničku. Zámerne sme pri väčšine našich jedál neservírovali žiadnu prílohu a jej výber nechávame na každého z vás. Jedným dychom však dodávame, že akákoľvek forma zemiakov, grilovanej zeleniny, alebo jej čerstvej formy v podobe šalátov určite nikomu neublíži.


KrkovičkaKrkovička so smotanovými zemiakmi
Krkovičku nakrájame na plátky a krátko opečieme z oboch strán  na dobre rozpálenej panvici. Potom ju postupne ukladáme na plech. Najskôr uložíme pokrájanú čerstvú cibuľu, potom mäso, čerstvú pokrájanú červenú papriku, na plátky nakrájané surové zemiaky a slaninku. Všetko osolíme a okoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou a zalejeme sladkou smotanou. Prikryjeme alobalom a v rúre, rozohriatej na 170°C, pečieme hodinu a pol. Potom odstránime alobal a ešte krátko zapečieme.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché


KrkovičkaPečená krkovička s kvasenou kapustou
Nakrájanú krkovičku opečieme na rozpálenej panvici z každej strany približne tri minúty a následne dáme ešte dopiecť na sedem minút do rozohriatej rúry na 200°C. Medzitým si na  panvici s výpekom opečieme na malé kocky nakrájanú slaninku, ku ktorej pridáme kvasenú kapustu. Podlejeme bielym vínom, počkáme, kým sa odparí alkohol a zahustíme studeným maslom. Podávame s opečenými slaninovými čipsami.
Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché


KrkovičkaKrkovička so šalviou
Nakrájanú a naklepanú krkovičku ochutíme čiernym korením, soľou a krátko opečieme na rozpálenej panvici. Potom ju vyberieme, dáme na ňu plátok prosciutta a z každej strany ju zľahka obalíme v hladkej múke. Na panvicu uložíme listy šalvie, na ktoré vložíme krkovičku a z každej strany ju opečieme približne päť minút na miernom ohni. Nakoniec podlejeme bielym suchým vínom, počkáme kým sa vyparí alkohol a zahustíme studeným maslom.
Odporúčané víno: Rizling rýnsky, suché


KrkovičkaKrkovička na čiernom pive
Krkovičku ochutíme soľou, čiernym korením a vcelku opečieme na panvici pár minút z každej strany. Potom ju vložíme do pekáča, pridáme očistenú a nakrájanú cibuľu, cesnak a podlejeme čiernym pivom. Následne ju prikrytú pečieme dve hodiny pri 180°C. Omáčku si pripravíme z výpeku, ktorý dôkladne rozmixujeme aj s cibuľou a cesnakom. Potom ho precedíme a ak treba, jemne zahustíme.
Odporúčané víno: Frankovka modrá, suché