morčacie mäso

Morčacie mäso má oproti ostatným druhom mias celý rad predností. Okrem toho, že je ľahko stráviteľné, má aj nízky obsah tuku, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach, a preto sa odporúča aj pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami. Už stopäťdesiat gramov morčacieho mäsa pokryje dennú dávku zinku, ktorý blahodarne vplýva na vývoj detí a posilňuje imunitný systém. Vďaka zvýšenému obsahu železa podporuje správne fungovanie červených krviniek, preto sa odporúča pre ľudí s anemickými ťažkosťami. Morčacie mäso má okrem toho aj vyšší obsah vápnika, vitamínu B12, ktorý zabraňuje chudokrvnosti, podporuje nervový systém a činnosť pečene. Obsahuje aj, pre organizmus veľmi dôležitú aminokyselinu tryptofán, ktorá znižuje sklon k depresiám, pomáha pri nespavosti a lepšom zvládaní  abstinenčných príznakov pri odvykaní od fajčenia.
Morčacie mäso má skutočne blahodárne účinky na náš organizmus, navyše je aj cenovo dostupné a veľmi chutné.

 

morcacie 01Varené morčacie s ružičkovým kelom
Ružičkový kel si pár minút obvaríme v slanej vode, rozkrojíme na polovice a s kúskami slaninky opečieme na panvici. Pred dokončením prilejeme trochu suchého vína. Necháme vypariť alkohol a pridáme trochu studeného masla, ktoré pred tým obalíme v hladkej múke. Takto vznikne veľmi chutná omáčka. Kel podávame s uvareným morčacím mäsom, ktoré dozdobíme parmezánovou krustou. Tú si pripravíme tak, že na suchej panvici opekáme nastrúhaný parmezán a strúhanku v rovnakom pomere, kým nezhnedne.
Odporúčané víno: Cabernet Sauvignon – biele, suché

 

morcacie 02Morčacia rolka s kuskusom
Z morčacích pŕs vyklepeme a vypracujeme plát mäsa v tvare obdĺžnika. Na vrch poukladáme sušenú šunku a do stredu dáme sušené paradajky a mozzarellu. Mäso zrolujeme a zviažeme. Následne opečieme na panvici z každej strany. Podávame s kuskusom, ktorý si pripravíme tak, že ho zalejeme dvojnásobným množstvom ochuteného vriaceho vývaru a prikrytý necháme odpočívať desať minút. Medzitým si na panvici opečieme na drobno nakrájanú cibuľku a červenú papriku, ktorú potom primiešame do kuskusu. Naservírovanú rolku môžeme dochutiť výpekom z panvice. Odporúčané víno: Silvánske zelené, suché

 

morcacie 03Plnený morčací krk
Najskôr si na tuku alebo masti opečieme na drobno nakrájanú cibuľku a slaninku, potom pridáme nakrájanú žemľu a všetko chvíľu opečieme. Následne pridáme trochu mlieka, rozšľahané vajce, nakrájanú morčaciu pečeň a nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Podľa chuti možno pridať aj cesnak.  Zmesou naplníme krk a kraje zviažeme. Naplnený krk ochutíme soľou a dáme na plech, pridáme mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak, tymian, podlejeme trochou vody a prikryté pečieme vo vyhriatej rúre na 150°C približne jeden a pol hodiny. Potom plech odokryjeme a krk zapečieme. Výpek aj so zeleninou úplne rozmixujeme, dochutíme trochou šľahačkovej smotany a použijeme ako omáčku.
Odporúčané víno: Rulandské šedé, polosuché

 

morcacie 04Pečené morčacie stehno
Stehno si najskôr osolíme a na panvici opečieme z každej strany. Potom ho dáme do pekáča a pridáme koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak, zemiaky a grilovacie korenie. Podlejeme ho vodou, bielym suchým vínom a prikryté dáme piecť asi na dve hodiny do rúry vyhriatej  na 150°C. Keď je mäso mäkké, odokryjeme ho a dáme ešte zapiecť.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché