gnocchi

Zemiakové gnocchi (ňoki) sú veľmi obľúbeným jedlom najmä na severe Talianska. Dajú sa pripraviť aj tak, že namiesto zemiakov sa použije tekvica, syr ricotta so špenátom, semolina alebo polenta. Na ich prípravu potrebujeme zemiaky s veľkým obsahom škrobu. Snažíme sa vybrať také, ktoré majú približne rovnakú veľkosť, aby sa všetky uvarili v rovnakom čase. Ak ich náhodou prevaríte a šupa praskne, nezúfajte. Dajte ich do rúry vyhriatej na 120°C a voda, ktorú nasiakli sa za pár minút odparí. Na kilogram uvarených nastrúhaných alebo prepasírovaných zemiakov stačí pridať dve vajíčka, štipku soli a približne štyristo gramov hladkej múky. Pri miesení cesta treba pridávať múku opatrne, pretože koľko múky pridáte, toľko dokáže absorbovať. Ak sa to s ňou preženie, gnocchi strácajú zemiakovú chuť, sú tvrdé a príliš múkové. Okrem toho treba klásť dôraz  na ďalšie dve dôležité veci. Po prvé, nenechajte zemiaky pri miesení cesta úplne vychladnúť, pretože uvarené gnocchi budú gumové. Po druhé, s cestom pracujte rýchlo a podľa možnosti čo najmenej. Vyvaľkajte si z neho valec s priemerom približne dva centimetre, ktorý si nakrájajte na asi  dvojcentimetrové valčeky. Tie preklopte, trochu pomúčte a jemne pritlačte vidličkou, aby navrchu vznikli pásiky. Potom poukladajte hotové gnocchi na pomúčený papier. V takomto stave sú hotové na okamžitú tepelnú úpravu a stačí ich iba variť v slanej vode tak dlho, až kým vyplávajú na hladinu. Ak ich potrebujete skladovať dlhšie, aj s papierom ich vložte na hodinu do mrazničky. Potom ich iba uložte do vrecka a v mrazničke budú kedykoľvek k dispozícii. Keď ich budete potrebovať, môžete ich rýchlo pripraviť tak, že ešte zmrazené ich hodíte priamo do vriacej vody.

 

gnocchi01Gnocchi s hľuzovkovým olejom
Na omáčku použijeme ako základ šľahačkovú smotanu, do ktorej štedro pridáme nastrúhaný parmezán, čerstvú bazalku, hľuzovkový olej alebo čerstvé hľuzovky a redukujeme ju do požadovanej hustoty. Pridáme uvarené gnocchi a dochutíme čerstvo nastrúhaným čiernym korením.
Odporúčané víno: Pesecká leánka, suché

 


gnocchi02Gnocchi s bazalkovým pestom
Do  zeleninového vývaru pridáme ogrilovanú a nakrájanú červenú papriku a pár lyžíc pesta. To si pripravíme tak, že rozmixujeme hrsť čerstvých bazalkových listov, lyžicu nastrúhaného parmezánu a píniových orechov, trochu soli, strúčik cesnaku a približne deci panenského olivového oleja. Potom pridáme uvarené gnocchi a dochutíme trochou nastrúhaného parmezánu. Treba si dávať pozor na to, aby sme pesto príliš nezohriali, pretože stratí krásnu zelenú farbu.
Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché


gnocchi03Gnocchi s hovädzím na šťave
Na malé kocky si nakrájame cibuľu, mrkvu, petržlen a hovädzie mäso, ktoré krátko opečieme na oleji. Potom pridáme pretlačený cesnak, bobkový list, tymian, rozmarín a všetko zalejeme kvalitných červeným vínom. Chvíľu povaríme a pridáme trochu lúpaných krájaných paradajok, vody a malú lyžičku cukru. Varíme dovtedy, kým bude mäso mäkké. Podávame s varenými gnocchami a dochutíme strúhaným parmezánom.
Odporúčané víno: Rulandské modré, suché


gnocchi04Dubákové gnocchi
Čerstvé dubáky nakrájame na plátky, ktoré opečieme na panvici s trochou oleja a so slaninkou nakrájanou na malé kocky. Keď sú skoro hotové, pridáme čerstvý tymian a trochu suchého vína. Krátko povaríme a pridáme uvarené gnocchi. Zahustíme kockou studeného masla a dochutíme štipkou strúhaného parmezánu a čerstvým mletým
čiernym korením.
Odporúčané víno: Rulandské biele, suché