baklažán

Baklažán má mäsitú štruktúru a šupu mnohých tvárí. Môže byť lesklá, fialovo-čierna alebo môže mať hociktorý iný odtieň fialovej. Sú aj fialovo-biele odrody, buď mramorované či prúžkované. U nás sa predávajú väčšinou oválne, ale veľmi chutné sú aj okrúhle. Pochádza z Indie, kde sa pestuje už viac ako päťtisíc rokov. Do Európy dorazil baklažán až v trinástom storočí. Čo ho robí takým špeciálnym je to, že keď ho ochutnáte, má celkom neutrálnu chuť, ktorú nahradí osobitá a jemne horkastá dochuť. Jeho dužina dokáže nasiaknuť chute ostatných ingrediencií, zvlášť paradajok. Ich kyslosť krásne zvýrazní chuť baklažánu. Dobrý baklažán má jemnú šupu a na dotyk je tuhý, ale nie príliš, pretože takýto je plný semien. Čím väčší je, tým je horkosť výraznejšia. Najdôležitejšie však je, aby ste si ich kupovali v sezóne, ktorá sa začína v júni a končí v októbri. Ak si kúpite baklažán mimo tohto obdobia, môže síce na pohľad vyzerať nádherne, ale s veľkou pravdepodobnosťou bude dopestovaný hydroponicky. Takéto baklažány nikdy nevideli priame slnečné lúče a sú poväčšine bez chuti.
Najznámejšie jedlo z baklažánu je určite melanzana alla Parmiggiana. Opečené pláty baklažánu sa vrstvia s paradajkovou omáčkou, mozzarellou a parmezánom. Všetko sa zapečie v rúre a vznikne niečo podobné ako lasagne. My sme si pre vás však pripravili iné, ale tak isto veľmi chutné a zaujímavé recepty.

 

jedlo a víno - baklažánZapečený baklažán s paradajkou a mozzarellou

Baklažán a paradajku si nakrájame na približne centimetrové kolieska. Baklažán osolíme a necháme chvíľu odstáť. Potom ho aj s paradajkami opečieme z každej strany na rozohriatej panvici. Opečený baklažán dáme do zapekacej misy, navrch dáme ogrilovanú paradajku, lístok čerstvej bazalky a nakoniec koliesko mozzarelly, ktorú pokvapkáme olivovým olejom a dáme ju zapiecť do rúry. Podávame za tepla.
Odporúčané víno: Cabernet Sauvignon – rosé, polosuché