Údený losos

Určite nikto nebude spochybňovať skutočnosť, že údený losos je výdatným zdrojom omega 3-mastných kyselín, ktoré veľmi priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Výhrady by niektorí mohli mať k tomu, že údené potraviny nám až tak neprospievajú. My si však myslíme, že strava by mala byť pestrá a vyvážená, preto aj údeného lososa treba konzumovať s mierou. Navyše, okrem spomínaných pozitívnych látok má aj príjemne šťavnatú konzistenciu, pretože údenie mäso nevysuší, práve naopak. Ak by niekto z vás predsa len mal predsudky voči surovému mäsu, dá sa veľmi ľahko, a hlavne rýchlo tepelne upraviť. Aby sme uspokojili obe skupiny konzumentov, pripravili sme pre nich nasledujúce recepty.

 

losos01Lososový quiche
Do misky si nastrúhame tri väčšie očistené zemiaky. Ochutíme ich lyžicou oleja, soľou a čiernym mletým korením. Zemiakovú zmes vložíme do tortovej zapekacej misy s priemerom 25 centimetrov, ktorú predtým potrieme olejom. Zmes rovnomerne rozotrieme aj po stranách. Dáme piecť na dvadsať minút do rozohriatej rúry na 180ºC. Medzitým si do misky pripravíme stopäťdesiat gramov nakrájaného údeného lososa, sto mililitrov sladkej smotany, dve vajíčka, soľ, čierne mleté korenie a všetko dobre premiešame. Pridáme čerstvý špenát, ktorý si predtým podusíme na olivovom oleji s cesnakom. Lososovú zmes vylejeme do zapekacej misy a pečieme ďalších dvadsať minúť (prípadne aj viac), kým quiche nebude mať krásny hnedastý povrch.
Odporúčané víno: ružové sýtené, polosuché

 

 

losos02Špargľa s údeným lososom
Zelenú špargľu zopár minút povaríme v osolenej vode a následne krátko, ale prudko opečieme na panvici s trochou olivového oleja. Podávame ju s údeným lososom a domácou majonézou. Tú si pripravíme tak, že do čerstvých žĺtkov za stáleho šľahania pomaly pridávame rastlinný olej dovtedy, kým nevznikne hustá zmes. Následne ju zriedime šťavou z nakladaných uhoriek na požadovanú hustotu a dochutíme strúhanou sterilizovanou uhorkou, soľou, čiernym mletým korením a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú cibuľu.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

 

losos03Tatársky biftek z údeného lososa
Do misky si dáme nakrájaného údeného lososa, ochutíme ho limetkovou šťavou a morskou soľou. Pridáme na malé kocky nakrájanú čerstvú šalátovú uhorku, kôpor a dochutíme extra panenských olivovým olejom. Podávame s opečenou bagetkou.
Odporúčané víno: Pesecká leánka, suché

 

 

losos04Cestoviny s údeným lososom

Na panvici si na troche olivového oleja opečieme nakrájaného údeného lososa, pridáme šľahačkovú smotanu a trochu paradajkovej omáčky. Tú pripravíme tak, že v hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a stopkatý celer. Následne pridáme olúpané paradajky z konzervy, ktoré ochutíme soľou a cukrom a varíme pol hodiny. Potom všetko rozmixujeme a ak treba, dochutíme soľou a cukrom. Do takto pripravenej paradajkovej omáčky ponoríme čerstvú bazalku. Bazalku tam necháme, až kým omáčka nevychladne. Do lososovej omáčky pridáme uvarené cestoviny, všetko dobre premiešame a chvíľu spolu povaríme. Dochutíme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Odporúčané víno: Rulandské šedé, polosuché

 

Zemiak

Hľuza Ľuľku zemiakového, ako znie jeho oficiálny botanický názov, patrí nielen u nás medzi najobľúbenejšie ingrediencie. Pochádza z horských oblastí juhoamerických Ánd. Predok európskych zemiakov má podľa odborníkov svoj pôvod na chilskom ostrove Chiloe a na starý kontinent ho priviezli španielski moreplavci v roku 1565. Konzumuje sa iba podzemná časť, pretože nadzemná je jedovatá. Pozor si však treba dávať aj na nezrelé zemiaky, respektíve ich zelené časti. Tie totiž obsahujú rastlinný jed solanin, ktorý odoláva vysokým teplotám a nerozkladá sa pri varení, pečení, ani ohreve v mikrovlnnej rúre. Príliš naklíčené či zelené zemiaky preto nepoužívame k príprave pokrmov. Zemiak neobsahuje skoro žiadne tuky, ale je významným zdrojom draslíka a vitamínu C. Najviac výživný bude, ak ho upečieme v šupke na suchom plechu v rúre, pretože vtedy má najnižší glykemický index.

 

zemiak-01Zemiaková ruža
Zemiaky dve minúty povaríme v slanej vode. Lístkové cesto narežeme na približne osem centimetrov široký a dvadsať centimetrov dlhý pás. Na hornú polovicu po dĺžke poukladáme striedavo na kolieska nakrájané zemiaky, šunku a preklopíme dolnou polovicou. Následne z neho vytvoríme zvitok, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 ºC. Podávame s omáčkou, ktorú si pripravíme tak, že sladkú smotanu zredukujeme, pridáme do nej trochu horčice a dochutíme soľou, čiernym mletým korením a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

 

zemiak-02Zapekaný zemiak
Zemiak si prerežeme po dĺžke a na osem minút ho dáme variť do osolenej vody. Potom naň uložíme na cibuľke orestované šampiňóny, ktoré posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180 ºC. Podávame s opečenou cibuľkou.
Odporúčané víno: Pinot Noir, suché

 

 

zemiak-03Zemiakový jež
Do zemiaku urobíme zárezy tak, aby medzi nimi boli približne tri milimetre. Medzery naplníme bryndzou, posypeme tymianom a dáme zapiecť do rúry podľa želania. Potom ho dochutíme opečenou slaninkou, bryndzou, syrom, soľou a červeným korením.
Odporúčané víno: Furmint, suché

 

 

zemiak-04Zemiaková placka so šalátom
Surové zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme trochu cesnaku, majoránku, vajíčko, soľ, čierne mleté korenie a trochu hladkej múky. Všetko dobre zamiešame a z vytvoreného cesta upečieme placky. Tie následne naplníme zeleninovým šalátom podľa vlastného želania a dochutíme bielym smotanovým jogurtom.
Odporúčané víno: Müller Thurgau, suché

Gaštany

Gaštany neodmysliteľne patria k jesennému koloritu. Nie sú však iba slasťou pre chuťové bunky, ich vnútro skrýva aj množstvo vitamínov. V období antiky sa rozšírili do Európy, kde ich pestovali napríklad starovekí Gréci a Rimania už pred viac ako dvetisíc rokmi. Obsahujú menej kalórií ako napríklad mandle, lieskové oriešky alebo sušené ovocie aj preto, že majú iba tri percentá tuku. Vďaka tomu, že neobsahujú sodík, lepok, ani glukózu, sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Pozitívne účinky gaštanov sú naozaj všestranné. Pomáhajú nielen pri kardiovaskulárnych chorobách, chudokrvnosti či reume, ale majú pozitívne účinky aj na žalúdok a podporu trávenia. Pôsobia detoxikačne, sú vhodné pri vyčerpaní a dokonca zmierňujú bolesti hlavy a podporujú imunitu. Príprava gaštanov je nasledovná: Nazbierané plody treba umyť a nožom narezať po dĺžke, alebo do kríža do hĺbky niekoľkých milimetrov. Na hodinku ich potom nechajte namočené vo vode. Takto upravené gaštany uložte na plech a pri teplote 220°C pečte v rúre. Je možné ich aj variť. Po štyridsiatich minútach sú hotové. Lúpať ich treba ešte horúce, pretože po vychladnutí šupka stuhne.

 

gastan01Dusené bravčové plece s gaštanmi
Bravčové plece si nakrájame na väčšie kúsky a opečieme z každej strany na bravčovej masti. Mäso vyberieme a do panvice pridáme cibuľu, cesnak, varené gaštany a lesné hríby. Podlejeme suchým bielym vínom a povaríme, kým sa nevyparí alkohol. Potom vložíme mäso späť a dochutíme balzamikovým octom, soľou, čiernym korením a čerstvým rozmarínom. Dusíme dve hodiny.
Odporúčané víno: Pinot Noir, suché

 

 

gastan02Varené gaštany so smotanou a cibuľkou
Očistené mladé cibuľky si opečieme na olivovom oleji, potom pridáme nakrájanú slaninku a opečieme dohneda. Podlejeme šľahačkovou smotanou a pridáme varené gaštany. Chvíľu povaríme, kým smotana zhustne. Dochutíme mletým čiernym korením, soľou a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché

 

 

gastan03Gaštany s avokádom
Očistené avokádo nakrájame na plátky, ktoré vrstvíme na tanieri s dobre vyzretým syrom typu cheddar. Ozdobíme očistenými pečenými gaštanmi a dochutíme mletým čiernym korením a údenou soľou. Podávame s opečenou bagetkou.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

 

gastan04Gaštanová roláda
Uvaríme si pol kilogramu gaštanov a pomelieme ich. Pridáme stoštyridsať gramov práškového cukru, stodvadsať gramov zmäknutého masla, dve lyžičky kakaa, jeden vanilkový prášok a trochu rumu. Prísady miesime, potom si na kuchynskej fólii z gaštanového cesta vyvaľkáme obdĺžnik, ktorý potrieme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme tak, že nad vodným kúpeľom roztopíme osemdesiat gramov tmavej čokolády a rovnaké množstvo masla. Gaštanové cesto zrolujeme a necháme niekoľko hodín vychladnúť v chladničke.
Odporúčané víno: Devín, sladké

Roastbeef

Hovädzie pečené je nosným pilierom hlavne anglickej kuchyne. Najvhodnejším typom mäsa na toto jedlo je pravdepodobne vysoká roštenka, alebo iná, dobre prerastená časť. Tým, ktorí sa radšej vyhýbajú tuku, možno odporučiť falošnú sviečkovú. Dôležitejšie ako typ mäsa je, ako dlho je vyzreté. Pri stálej teplote približujúcej sa k nule by hovädzina mala zrieť minimálne tri týždne. Až po tomto čase je pripravená a vy si ju môžete naplno vychutnať. Pozornosť však treba venovať aj príprave samotnej. Približne trojkilogramový kus si najskôr dobre opečieme z každej strany, aby šťava z mäsa ostala vo vnútri. Potom ho dáme na dvadsať minút do rúry, ktorú sme si vyhriali na 240ºC. Následne znížime teplotu o päťdesiat stupňov a pečieme ďalších pätnásť minút, aby bolo mäso rare, teda iba ľahko prepečené. Ak ho necháme piecť ešte ďalších pätnásť minút, bude stredne a ak ďalšiu pol hodinu, bude úplne prepečené. Môžeme si však urobiť aj jednoduchý test, či je mäso upečené podľa želania. Do najhrubšej časti pichneme drevenú alebo kovovú špajdľu a mäso stlačíme. Podľa toho, či bude šťava červená, ružová, alebo priezračná budeme vedieť ako je upečené. Ak je mäso hotové, zabalíme ho do alobalu a necháme aspoň pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Šťavu, ktorú mäso pustí v žiadnom prípade nevylievame. Použijeme ju do omáčky, ktorej dodá vynikajúcu chuť.

 

roastbeef01Roast beef so šampiňónmi
Na panvici si z každej strany opečieme falošnú hovädziu sviečkovú. Ochutíme ju soľou, čiernym mletým korením a dáme zapiecť na pätnásť minút do rúry rozohriatej na 240ºC. Medzitým si na tej istej panvici opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu šalotku, strúčik cesnaku a nakrájané šampiňóny. Podlejeme bielym suchým vínom. Keď sa víno trochu odparí, pridáme kocku studeného masla, ktoré zahustí omáčku. Upečené mäso necháme chvíľu odstáť a podávame s opečenými zemiakmi a šampiňónmi.
Odporúčané víno: Frankovka modrá, suché

 

roastbeef02Pečené hovädzie s mrkvou

Hovädzie si pripravíme podobne ako v predchádzajúcom recepte. Medzitým si očistenú a pozdĺžne rozkrojenú mrkvu obvaríme tri minúty v slanej vode. Potom ju na panvici opečieme z každej strany. Na panvicu, v ktorej sme opekali mäso, pridáme trochu portského vína a redukujeme trochu viac ako na požadovanú hustotu. Následne pridáme šťavu, ktorú sme získali pri pečení mäsa v rúre.
Odporúčané víno: Pinot noir, suché

 

roastbeef03Hovädzie carpaccio

Upečené hovädzie mäso nakrájame na jemné plátky a poukladáme na tanier. Ochutíme ho údenou soľou, čiernym mletým korením, čerstvými šalátovými lístkami a cesnakovou omáčkou. Tú si pripravíme tak, že celý strúčik cesnaku zabalíme do alobalu a pri teplote 150 °C pečieme jeden a pol hodiny, alebo kým nie je cesnak mäkký. Potom hlavičku horizontálne prerežeme a cesnak vytlačíme do malého hrnca. Pridáme doňho šľahačkovú smotanu a redukujeme na požadovanú hustotu. Nakoniec ochutíme soľou a strúhaným parmezánom.
Odporúčané víno: Rizling rýnsky, suchý

 

roastbeef04Hovädzia kanapka

Bielu bagetku opečieme z každej strany a potrieme stuhnutým maslom. Navrch uložíme na jemné plátky nakrájané pečené hovädzie mäso a dozdobíme olivovým chutney. Chutney si pripravíme tak, že na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájané čierne olivy, červenú papriku a cibuľu. Dochutíme kvapkou vínneho octu a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Odporúčané víno: sekt, brut

figy

Figy obsahujú množstvo významných látok, zaujímavých z výživového i zdravotného hľadiska. Sú energetickou bombou, ale aj zdrojom betakaroténu a komplexu vitamínov skupiny B, konkrétne B1, B2, B3, B5, B6, B9. Sú tiež dobrými zdrojmi minerálov, najmä draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, železa a zinku. Figy sa hodia nielen na priamy konzum, ale i výrobu lekvárov, džúsov, vína, zákuskov, pridávajú sa do mnohých jedál. V Indii sa mladé figové listy jedia ako zelenina a po upražení sa z nich dokonca  pripravuje originálna káva. Plínius napríklad tvrdil, že figy varené vo víne sú najlepším prostriedkom k rozháňaniu nádorov a opuchov. Rokmi sa zistil aj ich zdravotný účinok pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, pôsobia ako močopudný prostriedok, ale aj na zmäkčenie stolice. Odvar fíg v mlieku sa používa na liečbu kašľa, bolesti v hrudníku i krku, pri prechladnutí, angíne či preťažení hlasiviek. Odvar z listov zasa pomáha pri bronchiálnej astme, chorobách obličiek a proti hlístam. Maceráty listov vo vodke sa v Arménsku používajú dokonca na liečenie malárie. Japonci zasa objavili vo figových plodoch protirakovinové látky, ktoré pôsobia nielen preventívne, ale aj brzdia rozvoj rakovinových buniek. Figy sú však nielen liekom, ale aj veľmi chutnou a výživnou požívatinou, z ktorej sme vám pripravili niekoľko zaujímavých jedál.


figy-01Figový šalát

Na plech položíme ošúpaný a nakrájaný sladký zemiak, ktorý ochutíme soľou, pokvapkáme olivovým olejom a v rozohriatej rúre pečieme, až kým nezmäkne. Keď je zemiak hotový, uložíme ho na tanier, pridáme čerstvé figy, gorgonzolu a jarnú cibuľku s čerstvou čili paprikou, ktoré predtým krátko opečieme na panvici. Z čili papričky vyberieme semienka, aby príliš nepálili. Nakoniec pokvapkáme redukciou z balzamikového octu a olivovým olejom.
Odporúčané víno: Devín, sladké

 

 

figy-02Figy so sušenou slivkou

Čerstvé figy obalíme v sušenej šunke a na olivovom oleji z každej strany opečieme. Podávame s omáčkou, ktorú si pripravíme z balzamikového octu, do ktorého pridáme trochu cukru a varom zredukujeme na požadovanú hustotu. Môžeme dozdobiť lístkami čerstvej mäty.
Odporúčané víno: Portito, sladké

 

 

Figy s kozím syromFigy s kozím syrom

Čerstvé figy narežeme do kríža, na spodnej strane ich stlačíme tak, aby sa trochu otvorili. Naplníme ich kozím syrom.... a dáme piecť na pätnásť minút do rúry rozohriatej na 220 C. Podávame s datľovou omáčkou, ktorú si pripravíme tak, že sušené vykôstkované datle varíme s vodou približne jednu hodinu. Potom ich rozmixujeme ručným mixérom a precedíme cez jemné sitko a varom zredukujeme na požadovanú hustotu.
Odporúčané víno: Rizling rýnsky, sladké

 

 

Figy s čokoládouFigy s čokoládou

Čerstvé figy namočíme do čokoládovej polevy, ktorú si pripravíme zo sedemdesiatpercentnej čokolády. Čokoládu rozpustíme nad parou a pridáme do nej rovnaké množstvo kvalitnej lieskovcovo-čokoládovej nátierky, napríklad Nutelly. Nakoniec ich posypeme nasekanými vlašskými orechmi, ktoré predtým krátko opečieme na panvici.
Odporúčané víno: Tokajská esencia, sladké