víno hubinský

Rodinný podnik Víno Hubinský patrí v malokarpatskom regióne medzi veľmi úspešné. Otec Jaroslav je rodákom z Vinosadov. S vínom robil už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

Víno Hubinský

Neskôr, v roku 1986 vysadil vo vinohrade vlastných 1 800 štepov viniča. S manželkou Zuzanou po roku 1990 rozbehol výrobu vína vo väčšom. Neskôr vinárstvo odovzdali do rúk synom Davidovi a Petrovi, ale stále im pomáhajú. Pod značkou Víno Hubinský sa predstavili pred šiestimi rokmi. Dnes patria medzi úspešne etablované malé vinárske firmy. Dokázali, že v malokarpatských vinohradoch sa dá dopestovať hrozno špičkovej kvality, z ktorého vznikajú veľké vína.

S hroznom sa treba porozprávať
David, jeden z dvoch synov manželov Hubinských, kladie veľký dôraz na kvalitu hrozna, ktoré sami dopestujú vo vlastných malokarpatských viniciach. Z neho sa rodia vzácne moky, ktoré robia radosť nielen im, ale aj zákazníkom. No podľa ich slov to nie je len tak. Hroznu sa treba prihovárať, keď začne pučať, rozvíjať jemné lístočky, či tvoriť maličké bobuľky. Stačí si len raz privoňať ku kvitnúcemu viniču a do jeho medovej vône sa navždy zamilujete. Ako potvrdili obaja bratia, už mladé víno, keď je ešte v plienkach, im robí radosť. Zhovárajú sa s ním do neskorej noci a tešia sa ako zmohutnie, keď ho nafľaškujú pre radosť všetkých vinárskych fajnšmekrov, ktorí ho nájdu len vo vybraných vínotékach.
Recept na kvalitu, ktorú ocenili mnohí odborníci z rôznych vinárskych súťaží, je podľa nich jednoduchý. Všetci sa svorne a vlastnoručne starajú o vinice, kde rozumne redukujú úrodu hrozna. Pretože Hubinským nejde o kvantitu v sudoch, ale o kvalitu vína, za ktoré sa nemusia nikde a pred nikým hanbiť. Nie vždy je to však jednoduché. Častokrát byť od rána do večera vo vinici úplne premočený alebo premrznutý nie je na závidenie. Im to ale nevadí, pretože svoju prácu milujú, inak by to určite nerobili. Dobre si uvedomujú, že vlastné hrozno je veľkou devízou. Vedia si optimálne načasovať termín zberu a vyrobiť víno presne také, aké chcú. Nemusia sa nikomu prispôsobovať, teda okrem všemocnej „Matky prírody“.

Úspech na Decanter WWA je vinárska promócia
Slovenskí milovníci a znalci vína zbystrili pozornosť v roku 2012, keď sa po prvý raz presadili vo vinárskom svete. Víno Hubinský si najskôr odnieslo z londýnskeho Decanter World Wine Awards bronz za Devín 2011 a z putovnej výstavy Concourse Mondial de Bruxeles, ktorá v tom roku bola v portugalskom meste Guimaraes, striebro za Rizling rýnsky 2011.
Rok ako z vinárskeho sna sa rozbehol v Paríži na mimoriadne prestížnej výstave Vinalies Internationales Paris 2013. Tu sa zlatom zajagalo výnimočné Veltlínské zelené, bobuľový výber, 2012 a striebro získala Frankovka modrá, ružová, 2012. Veltlín z tohto mimoriadne vydareného ročníka prekvapil už ako mladučké vínko precítenou vôňou maslových broskýň a chuťou, ktorá nie je pri tejto odrode až tak bežná.
Medailová žatva mladých vinosadských vinárov v roku 2013 pokračovala aj na londýnskom Decanter WWA, ktorý vždy určoval a stále určuje trend smerovania vína. Získať medailu z Londýna je ako uspieť na štátniciach vinárskej vysokej školy. Obhájiť ocenenie dva roky za sebou je vinárskou promóciou. Hubinských Devín, výber z hrozna, suché, 2012 obhájil bronz z roku 2012 a Veltlínske zelené, výber z hrozna, suché, 2012 im prinieslo striebornú medailu. Výsledky z Londýna len potvrdili, že v Malokarpatskej oblasti sa pestuje hrozno špičkovej kvality, z ktorého potom vznikajú veľké vína. Bratia Hubinskí totiž poslali do Londýna iba dve vína a obe bodovali.
Na tohtoročný Decanter WWA 2014 poslali tiež len dve vzorky. Tie sa medzi takmer 15 tisíckami vín, ktoré hodnotilo viac než 200 vyberaných porotcov, nestratili. Devín, bobuľový výber, suché, 2013 im priniesol tretiu bronzovú medailu v poradí za sebou. Chardonnay wood, neskorý zber, suché, 2013 dostalo od prísnej poroty odporúčanie, že by nemalo chýbať na stole a rada si ho dá aj ich vyberaná vinárska hodnotiaca spoločnosť.

Ocenenia dodajú vínam rešpekt
Po úspechoch na zahraničných výstavách predaj vín značky Víno Hubinský, samozrejme, narástol. Dôležitejší ale podľa tejto vinárskej rodiny je zisk rešpektu na vinárskom trhu. Predajcovia si ich začali viac vážiť. Uznali, že v dvojnásobne bronzovom Devíne z Decanteru bude asi niečo viac. Aj znalcov vín svojou výnimočnosťou prekvapuje. Cítia tam niečo z tramínu, teda jedného z rodičov šľachtenca, ale porotu v ňom vzrušuje práve to neznáme, čo sa v slovenskej odrode ukrýva.
V alsaskej metropole Štrasburg na najprísnejšej svetovej súťaži Les Grands Concours du Monde 2013 v kategórii Rizling rýnsky získali v konkurencii rizlingov z Francúzska a Nemecka najcennejší kov za Rizling rýnsky 2012, výber z hrozna, suché.
Tento rok majú zatiaľ 16 medailí z prestížnych svetových súťaží. Spomeňme najvýraznejšie úspechy. V alsaskom Štrasburgu je jedna z najprísnejších svetových súťaží Les Grands Concours du Monde. V kategórii Rizling rýnsky aj tento rok Víno Hubinský obhájilo zlato z minulého roka s Rizlingom rýnskym 2013, neskorý zber, suché. Tento rok si Hubinskí z Mondial du Rosé v Cannes odniesli striebro za Frankovku modrú, 2013. Na putovnej výstave Concours Mondial de Bruxelles 2014, ktorá bola minulý rok v Bratislave, tento rok získali zlato za neopakovateľný Devín, bobuľový výber, 2013.
Na tohtoročný, už jedenásty ročník awc-Vienna, poslali bratia Hubinskí do zámku v rakúskom meste Klosterneuburg deväť vzoriek. A všetky získali medaily. Zlato má Alibernet wood, suché, 2013. Striebro Alibernet akostné 2013, suché, Devín suché, 2013, Rizling rýnsky, neskorý zber, suché, 2013, Rizling vlašský, neskorý zber, suché, 2013, Veltlínske zelené, suché, 2013 a Müller Thurgau, akostné, suché 2013. Bronz, teda seal of approval, získali dve vína z ich produkcie - Veltlínske zelené, neskorý zber, suché 2013 a Chardonnay, výber z hrozna, suché, 2013.
Úspechov na svetových súťažiach by mohlo byť viac, ale ako malú rodinnú firmu ich obmedzujú vysoké štartovné poplatky. „Musíme splácať stále nejaké lízingy. Keď sa blíži termín nejakej výstavy, zídeme sa v pivnici a všetko prechutnávame. Ktoré víno je v najkrajšej kondícii a má potenciál byť úspešné, to vyberieme,” odhaľuje Peter Hubinský ich pokorný recept na slávu. Bratia si tiež všim­li, že v zahraničí preferujú viac odrodovejšie vína. Nebýva to síce pravidlom, ale dosť často bodujú vína postavené na primárnych aromatikách. Tieto vína sú však vo vrcholnej kondícii nanajvýš do júna alebo júla budúceho roku. „V zahraničí uspeje víno, ktoré má zrecí potenciál pár rokov,” hovoria.

Každý z rodiny má svoje miesto
Rodičia Hubinskí sa vždy snažili, aby potomkom prirástli vinohrady k srdcu. Keď chlapci vyrástli na mužov, začala ich väčšmi priťahovať pivnica. Výmena generácií spôsobila, že otec Jaroslav sa teraz považuje viac za vinohradníka ako za vinára. Synom v pivnici dôveruje. Otcovský pohľad na medzinárodné ocenenia to potvrdil. „To je zásluha synov, lebo oni sa o to najviac postarali. My so ženou máme v prvom rade na starosť vinohrady.” Obhospodarujú osem hektárov viníc v modranskom a pezinskom vinohradníckom regióne. Majú vlastné, ďalšie skúpili a niečo si prenajímajú. Ich ročná produkcia sa pohybuje od 20 do 25 tisíc fliaš. Synovia, samozrejme, rodičom vo vinohrade pomáhajú. Aby mali naň čo najviac času, každý rok si z Rakúska objednávajú pojazdnú plniareň fliaš. Mašinka je rýchla, spoľahlivá, šetrí peniaze a hlavne čas, ktorý potrebujú na robotu vo vinohrade, kde sú vždy, keď počasie dovolí.
Nad logom vinárstva začala mama Zuzana uvažovať už v roku 2003. Ich priezvisko sa začína na H a tam vznikla myšlienka pilierov spojených s vinicami. Vtedy tie piliere znázorňovali rodičov. O niekoľko rokov sa však začal plniť jej vytúžený sen. Oba piliere loga rodinnej firmy odovzdali synom. Pre Hubinských písmeno H znamená rodinnú súdržnosť. Stabilita spojená s pôdou, kde rastie ich vinič. Tu H stojí pevne na kopcoch Malých Karpát, z ktorých čerpá do hrozna krv zeme. Je vyjadrením spojenia rodinného života s viničom. Sny sú na to, aby sa plnili a David s Petrom ich začali plniť v roku 2008. Dnes musíme konštatovať, že veľmi úspešne.