HYUN ioniq 200x800 1

Tokaj&CO, s.r.o. Malá Tŕňa

Tokajská vinohradnícka a vinárska oblasť je jednou z piatich na svete, v ktorých sa počas dozrievania na bobuliach hrozna tvorí pravidelne vzácna ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea Persoon. Tá odovzdáva nezameniteľný charakter aj vínam z vinárstva Tokaj&CO, s.r.o.

Tokaj & CO.

Prvé zachované zmienky o pestovaní viniča v tejto oblasti pochádzajú ešte z čias Rímskej ríše. Po jej úpadku pokračovali v tradícii starí Slovania. V tom období vzniklo aj pomenovanie oblasti odvodením od slova stokaj, čo v preklade znamená sútok dvoch riek, v tomto prípade Bodrogu a Tisy. Ničivý vpád Tatárov vyľudnil nielen celý tento jedinečný kraj, ale zničil aj všetky vinohrady. O znovuzrodenie sa zaslúžil kráľ Belo IV., ktorý ho kolonizoval talianskymi osadníkmi z oblasti Bari a Formini. Tí so sebou priniesli aj odrodu Furmint.

Medzníkom pri ohraničovaní tokajského podhoria bol kráľovský dekrét Karola III. z roku 1737, podľa ktorého iba víno z 21 lokalít bolo možné v predaji označiť ako tokajské. Týmto dekrétom sa tokajská vinohradnícka oblasť presne vymedzila ako prvá na svete. Iba málo ľudí si teda uvedomuje, že Tokaj bol vlastne úplne prvou zadefinovanou apeláciou na svete. Tá sa neskôr rozdelila na slovenskú a maďarskú časť. Výmera vinohradov na našej strane je dnes 908 hektárov. Je na Slovensku síce najmenšia, ale určite najjedinečnejšia a najznámejšia.

 

Nebáli sa nových produktov

Ak sa chceme dostať ku koreňom dnešnej firmy Tokaj&CO, s.r.o. musíme sa vrátiť do roku 1976. Vtedy vznikol podnik kombinátneho typu. Mal vlastné vinice. Hrozno, ktoré dopestoval, aj spracoval. Vedený bol ako odborový odštepný závod Vinárskeho podniku Bratislava a špecializoval sa iba na výrobu tokajského vína. Spadal pod Vinárske závody Košice. O šesť rokov neskôr nastúpil do už rozbehnutej firmy mladý technológ Ing. Milan Kakaš. Vtedy podnik vyrábal iba štyri druhy vína, Tokajské samorodné suché, sladké, Tokajský výber 3-putňový a Tokajské stolové.

Pán Kakaš dostal úlohu rozšíriť sortiment. Keďže ročník 1984 bol viac ako priaznivý na tvorbu cibéb, vyrobil prvý slovenský 4-putňový výber. Jeho odvaha pri zavádzaní nových produktov sa vedeniu páčila. O niekoľko rokov neskôr ho preto podporilo pri rozbehnutí ďalšieho druhu vína. Napriek tomu, že v tej dobe to zákon povoľoval, dvojputňový výber nikto nevyrábal. To sa pán Kakaš rozhodol zmeniť. Nový tokajský výber mal taký úspech, že sa na veľmi dlhú dobu stal u nás najpredávanejším vínom z Tokajskej oblasti na Slovensku. Mal príjemných štyridsať gramov zvyškového cukru, a pre zákazníka priaznivo nastavenú cenu.

 

Nová doba, nový majiteľ

Po roku 1989 sa vinárstvo premenovalo na Tokaj, štátny podnik. Ako nová spoločnosť sa chceli uviesť niečím zaujímavým, tak si pán Kakaš trúfol na Tokajský výber 5-putňový. Od začiatku sa z neho stal obrovský hit. Veľkú zásluhu na jeho úspechu mala analýza, ktorá bola v roku 1995 vykonaná vo Farmakologickom laboratóriu Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Z jej výsledkov vyplynulo, že má na ľudský organizmus veľmi priaznivé účinky. Najmä na srdcovocievny systém a vďaka vysokému obsahu vitamínu E aj na zvýšenie potencie.

Víno obsahuje polyfenoly a to flavonoidy (kvercetín, kempferol, rutín) a stilbenoidy , ktorým mnohí autori pripisujú antioxidačnú aktivitu.

V apríli 1998 sa vo firme zmenili vlastnícke pomery. Tokaj š.p. zanikol a jeho majetok prebrala firma Galafruit&CO, s.r.o., ktorá sa prednostne venovala pestovaniu ovocných stromov. Na vinice, ktoré získali s podnikom však nezanevreli a príkladne sa o ne starali, pretože vtedajšiemu konateľovi, pánovi Eftimovovi, záležalo na šírení dobrého mena Tokajskej oblasti. Podržal nielen vinice, ale aj pivnicu. Pána Kakaša požiadal o nejaký výnimočný produkt, ktorým by mohli zaujať na výstave Agrokomplex v Nitre. Tak uzrel svetlo sveta Tokajský výber 6-putňový. Vznikol zmiešaním krásne vyzretého suchého vína z ročníku 1989 s esenciou, čo vtedy zákon povoľoval. Na Agrokomplexe to bola hotová senzácia, pretože Tokajský výber 6-putňový dovtedy u nás nikto nevyrobil. Áno, aj slovenské prvenstvo vo výrobe 6-putňového výberu patrí tomuto vinárstvu. Vďaka tomuto vínu si následne firma vybudovala veľmi dobré meno. Jeden z faktorov je aj to, že pri vyzrievaní v pivnici sa stále držia vekmi osvedčeného vzorca - počet putní plus dva roky.

V roku 2007 sa Galafruit&CO, s.r.o. rozdelila na dve firmy, Tokaj&CO, s.r.o., ktorá bola založená ešte v roku 1999, a Galafruit&CO, s.r.o. Už pod názvom Tokaj&CO, s.r.o. uviedli na trh prvú Tokajskú výberovú esenciu z ročníka 1999, ktorú by sme kľudne mohli označiť za slovenské ikonické víno, pretože získalo toľko významných ocenení ako doteraz žiadne iné. Kam prišla, brala zlato alebo šampióna! Potešiteľné je, že ešte stále je v predaji, ale cenu za pollitrovú fľašu už tvorí trojciferné číslo.

 

S priaznivým výhľadom

Hrozno na výrobu vín spracovávajú iba z vlastných viníc, pričom výmera rodiacich vinohradov sa k dnešnému dňu zastavila tesne pod sto hektármi. Napriek tomu, že zákon povoľuje priemerné úrody do 9,5 tony z hektára, tomuto číslu sa nikdy nepriblížili. Vždy to bolo podstatne menej, prvoradá bola a je kvalita.

Na jar 2012 vysadili 11 ha nového vinohradu s odrodami Furmint a Lipovina. Kvôli obrovskému záujmu o ich muškát žltý sa rozhodli, že začiatkom roka 2018 vysadia novú desaťhektárovú parcelu s touto odrodou na tokajskom hone najvyššej kvality. Muškát žltý, aj napriek tomu, že sa nejedná o  najjednoduchšiu odrodu na pestovanie, na Tokaj patrí, je tu od nepamäti a má históriu dávania nádherných aromatických vín.

Táto výsadba podporí produkciu nielen akostných, ale aj putňových vín. Tokajské vinice vo vyšších polohách sú vhodnejšie na tvorbu a kvalitu cibéb a tým prednostne určené na ich zber. Vyrábať z nich odrodové vína je naozaj veľký luxus. Jeden zberač oberie za jeden deň v priemere približne osem kilogramov cibéb. Zo sto kilogramov sa dá samotokom získať približne len jeden liter tokajskej esencie, ktorá je teda naozaj vzácnym pokladom. Nielen preto, že jej je veľmi málo, ale aj kvôli tomu, že cibéby sa netvoria každý rok, a preto je v nepriaznivých ročníkoch povolené pri výrobe putňových vín pridávať do suchých vín namiesto cibéb tokajskú esenciu.

 

Anjelské krídla a iné dobroty

V roku 2005 boli prvým vinárstvom na Slovensku, ktoré vyrobilo a nafľašovalo Tokajský forditáš. Víno totožného ročníka naliali na zvyšky z cibéb, ktoré ostali po výrobe putňových výberov. Tie nechali nabobtnať. Následne zmes vylisovali a nechali dozrievať dva roky v drevených sudoch. Vyrába sa vždy iba v obmedzenom množstve v závislosti od kvality ročníka a ochutnať ho môžete aj na ich riadených degustáciách.

V ostatnej dobe veľkým hitom z dielne Tokaj&CO, s.r.o. je cibébový Furmint z ročníka 2015. V tomto roku sa v ich viniciach vytvorili cibéby, ale nebolo ich toľko, aby sa oplatilo púšťať do putňových výberov. Navyše, pozberané cibéby mali cukornatosť iba 450 gramov na kilogram, čo je minimálna požiadavka na esenciu a ak si uvedomíme, že asi dve až tri percentá bežne prekvasia, tak už by podľa zákona nespĺňala tento parameter. Preto sa pán Kakaš rozhodol, že skúsia niečo, čo dovtedy u nás nikto nevyrobil a cibéby zalial suchým furmintom z toho istého ročníka. Následne si pobudol v drevených sudoch tri mesiace a potom ho nafľašovali. Zaznamenal okamžitý úspech a viacerí zákazníci ho opisovali ako víno, ktoré im dáva krídla, prenesene povedané, anjelské. O kvalite vypovedá aj stav – vypredané!

Ak sa týmto vínom pomyselne dotýkame neba, tak nemôžeme zabudnúť na ich Svätého Urbana. Toto polosladké víno vzniklo povodne ako náhrada za tokajské stolové víno, ktorého výrobu viac zákon neumožňoval. Stalo sa však z neho najpredávanejšie akostné víno spoločnosti Tokaj&CO a táto pozícia mu patrí dodnes. Je najžiadanejšie aj čo sa týka plnenia atypických a darčekových fliaš.

 

Na zdravie!

Okrem vyššie spomenutých výskumov z 90-tych rokov sú k dispozícii aj novšie. V rokoch 2015 a 2016 katedra farmakognózie a botaniky na UVLF v Košiciach v spolupráci s Katedrou výživy SPU v Nitre v rámci experimentu analyzovali tokajské vína (z produkcie Tokaj&CO to boli konkrétne tokajská výberová esencia, výbery 6-putňový, 5-putňový, 4-putňový, 3-putňový, ďalej Samorodé suché, Samorodé sladké, Forditáš a Sv. Urban) na obsah celkových polyfenolov a antioxidačný potenciál.

Z ich výsledkov vyplynulo, že zretím tokajských výberov stúpa obsah polyfenolov a ich antioxidačná aktivita a odporúčajú miernu konzumáciu Tokajských samorodných vín na prevenciu a podpornú terapiu ochorení vyvolaných oxidačným stresom hlavne pri srdcovocievnych ochoreniach. V duchu týchto zistení nadobúda znenie populárneho prípitku „Na zdravie!“ na Tokaji úplne nový rozmer.

Ak sa chystáte na Tokaj, určite si nenechajte ujsť návštevu tohto zaujímavého vinárstva s bohatou históriou. Či už plánovane, alebo len tak, počas bicyklovania po jednej z tokajských cyklotrás. V „domčeku“ v Malej Tŕni vás privíta večne usmiata enologička pani Zuzana Čorbová a na prechádzku historickou pivnicou (Národná kultúrna pamiatka) budete ešte dlho spomínať. Pre aktuálne informácie a zaujímavé fotografie je najlepšie sledovať firemné profily na Facebooku a Instagrame, alebo firemný web www.tokaj.sk.