Vinum Vivo Nevidzany

Vinárska mapa Slovenska sa stále zahusťuje. Z hľadiska rozvoja vínnej kultúry je to pozitívna správa. Jedno z menej známych vinárstiev sme objavili kúsok od Vrábel, v obci Nevidzany.

Vinum Vivo

Vždy nás poteší, keď spoznáme nové vinárstvo a radosť je ešte väčšia, keď spracováva vlastnú produkciu hrozna. Vinum Vivo nájdete neďaleko Vrábel. Od svojho vzniku sa snažilo presadiť hlavne v regióne, kde sídli. Po skončení štúdia si časkokrát spolužiaci prisahajú vernosť, veď počas spoločne strávených rokov na škole zažívajú jedny z najkrajších chvíľ vo svojom živote. Lesk a žiara tohto sľubu však vo väčšine prípadov rokmi stratí svoju silu a zosivie. Podobne to bolo aj v prípade Milana Horného, Petra Gondára a Mariána Gyepesa, spolužiakov z SPU v Nitre. Čerstvo spromovaní sa rozišli každý iným smerom. Jeden ostal v poľnohospodárstve, druhý si založil záhradnícku firmu a tretí sa venoval bioprodukcii ovocia a hrozna. Po desiatich rokoch sa ale ich cesty opäť skrížili a založili si vlastné vinárstvo.

Živý vínom
Písal sa rok 2004. Pivnica aj s budovou bývalého družstva v Nevidzanoch boli už dlhodobo bez využitia a im padli do oka rovnako ako okolité vinohrady a celkovo malebné prostredie danej lokality. Zub času sa do budovy zahryzol poriadne, preto rekonštrukciou prešla ako prvá. Z pôvodnej stavby sa do nového projektu hodil iba skelet. Za pár rokov tu však vyrástlo úplne nové vinárstvo. Do novej budovy majitelia vdýchli aj vinársky život. Na zábradlie nápadito použili staré dúšky zo sudov. S okolitými vinohradmi tak vytvárajú príjemné prepojenie. To sme objavili aj v názve spoločnosti, pod ktorým táto trojica oficiálne podniká. Trochu nezvyčajné pomenovanie H2G,s.r.o. je šifra pozostávajúca z iniciálok priezvisk členov spoločnosti, ktorá nesie jemnú dávku recesie. Už trošku priliehavejšia je značka Vinum vivo, pod ktorou sa rozhodli svoje vína  prezentovať. Vo voľnom preklade z latinčiny to znamená živý vínom. Vína robia na svoj obraz tak, aby sa vedeli za ne vždy postaviť, veď veľkú časť z nich skonzumujú ľudia, ktorí ich poznajú. Patria medzi tých šťastlivcov, ktorí majú možnosť vybrať si na spracovanie hrozno z väčšieho množstva suroviny.

Poklad vo vlastných viniciach
Keďže tridsať hektárov viníc, ktoré obhospodarujú, momentálne násobne presahuje ich možnosti spracovania, väčšiu časť úrody stále odpredávajú. Hrozno, ktoré spracujú, si poctivo vyberajú. Zvlnený terén, na ktorom sú vinice vysadené, poskytuje niekoľko zaujímavých polôh. Sú medzi nimi časti s dlhou slnečnou expozíciou, na ktorých sa cukor v hrozne dobre kumuluje, ale aj údolia, kde bobule hýria šťavnatou kyselinou, ktorá tvorí vo víne kostru. Poloha na kopci, kde neustále prúdi vzduch, je obrovskou výhodou. Po dažďoch vďaka tomu strapce vyschnú veľmi rýchlo a hubové ochorenia sa tu objavujú v menšej intenzite. Starostlivosť o vinohrady je doménou najmä Milana Horného, ale skúsenosti s bio ochranou využíva aj Marián Gyepes. Z pôvodnej, vyše tridsaťročnej výsadby, ostali hlboko zakorenené odrody Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Frankovka modrá a Ruladské biele, Rulandské šedé, ktoré v tomto kraji tvoria základ odrodovej skladby už niekoľko generácií. Postupne k nim pribudli aj Dornfelder, Cabernet Sauvignon, Rizling rýnsky a Sauvignon.

Slušné vína za slušné ceny
Na to, aby sa pustili do výroby vlastného vína, ich nemotivovala iba snaha dať pridanú hodnotu hroznu dopestovanému vo vlastných vinohradoch, ale zároveň aj túžba nadviazať na rodinné tradície všetkých troch spolumajiteľov. Začínali skromne a z ročníka 2004 vyrobili viac ako pätnásť tisíc litrov vína. Každým rokom sa ich produkcia pomaličky zvyšuje a momentálne sa pohybuje na úrovni okolo sedemdesiat tisíc litrov. Kapacita pivnice je však skoro dvojnásobná a k jej naplneniu sa plánujú prepracovať postupne. Na zvyšovanie produkcie sa pozerajú triezvymi očami a snažia sa vyrobiť iba toľko vína, koľko dokážu predať. Každý liter, ktorý vykvasí v ich pivnici, nesie rukopis pána Gyepesa. Ten kladie dôraz na minimalizovanie používania aditívnych enologických prípravkov, aby sa v ich vínach mohli plne prejaviť nielen odrodové znaky, ale hlavne charakter miestnej pôdy a mikroklímy. Zastáva názor, že dobrému vínu stačí málo, musí však byť vyrobené z kvalitnej suroviny. Tú si, našťastie, v Nevidzanoch dokážu dopestovať. Mušty po vylisovaní pri kontrolovanej teplote odkaluje iba staticky a pred kvasením síru zbytočne nepridáva a vôbec ju už nedávkuje paušálne. Ku každej odrode pristupuje individuálne a to platí aj o sudovom víne. Viac sa sústredí na celkový obsah kyselín a hodnotu pH, ktorá je podľa neho pre kvalitu vína oveľa dôležitejšia. Môže si to dovoliť, pretože skoro všetko sudové víno dokážu predať vo svojej Žitavskej vieche, ktorá sa nachádza v Zlatých Moravciach. Tam si dokážu kontrolovať teplotu, pri ktorej ho skladujú. Napriek tomu, že je schovaná medzi bytovými jednotkami, zákazníci ju objavili. Pochvaľujú si hlavne fakt, že aj sudové víno je skutočne vyrobené z hrozna, ktoré je držané na nízkej síre a tak sa aj po veselšej konzumácii môžu na druhý deň zobudiť s čistou hlavou.

Regionálny produkt Ponitrie
Kvalita a poctivosť tradičných vín z Vinum Vivo bola ocenená aj v rámci značky Regionálny produkt Ponitrie, ktorá identifikuje kvalitné prírodné poľnohospodárske a potravinárske produkty, výnimočné remeselné výrobky a služby, ktoré sú výsledkom činnosti miestnych remeselných výrobcov, poľnohospodárskych a potravinárskych producentov a poskytovateľov ubytovacích a stravovacích služieb. Tým, že títo producenti spĺňajú certifikačné kritériá vyjadrujú, že ich produkt je kvalitný a jedinečný vo vzťahu k regiónu, jeho tradíciám a kultúrnym zvyklostiam. Jeho výrobca má pozitívny vzťah k prírode, ochraňuje životné prostredie a prispieva tak v rámci jeho možností k uchovávaniu prírodného dedičstva. Región Ponitrie je na účely regionálneho značenia ohraničený okresmi Topoľčany, Zlaté Moravce a Nitra, ale patrí sem aj obec Rastislavice z okresu Nové Zámky. Túto značku, ktorá prispieva k rozvoju trvalo udržateľného cestovného ruchu, môžu získať iba výrobky, ktoré sa vyprodukovali na tomto území miestnymi subjektmi. Slúžiť má k tomu, aby návštevník rozpoznal kvalitný miestny produkt, jeho jedinečnosť a opätovne navštívil tento región. V rámci tohto projektu získali vo Vinum Vivo aj financie, za ktoré v ich areáli mohla vyrásť vyhliadková veža. Po zdolaní všetkých jej schodov sa vám naskytne nádherný výhľad nielen na ich vinohrady, ale aj na okolitú scenériu posiatu úrodnými poliami, z ktorých sa na vás kde-tu usmievajú aj vinice susedných vinohradníckych obcí. S pohárom dobrého vína tu môžete zažiť naozaj príjemné chvíle.

Oáza oddychu
Okrem obrovského benefitu vlastných viníc, ktoré priamo susedia s vinárstvom, disponuje Vinum Vivo aj niekoľkými ďalšími výhodami. Tí, ktorí sem zavítajú cez leto, si majú možnosť posedieť pod altánkom s pecou a grilom. Pôvodne toto miesto slúžilo ako prístrešok pre poľnohospodársku techniku. Noví majitelia mu však vdýchli aj novú dušu. S citom ju prispôsobili na degustačné a oddychové účely, ale podarilo sa im zachovať pôvodnú drevenú konštrukciu, ktorá veľmi príjemne zapadla do nového dizajnu. Cez zimu slúži toto miesto na vinárske účely. Nebojte sa, nepomýlili sme sa. Pod strechou tu na šnúrkach visia strapce hrozna niekoľko mesiacov, aby sa z nich následne mohol vylisovať sladký nektár na výrobu slamových vín. Tie si môžete vychutnať vo vkusne zariadenej degustačnej miestnosti, ktorá pojme do päťdesiat ľudí. Jej dominantou je originálny krb. Ten slúži najmä počas zimných dní nielen ako vďačný zdroj tepla, ale dá sa v ňom aj variť či grilovať. Pre tých, ktorým sa tu zapáči, je pripravených dvadsať lôžok v dvoj a troj posteľových izbách s vlastnou toaletou a sprchou. Pocit voľnosti dodáva tomuto miestu aj samotná lokalita vinárstva, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov za obcou v strede poľa. Tu nebudete nikoho rušiť, ale hlavne nikto nebude ani vás rušiť a v príjemnom prostredí si môžete v kľude vychutnať poctivé vína z Vinum Vivo. Je veľmi príjemné konštatovať, že vďaka spojeniu síl, schopností, možností a v neposlednej miere priateľstva týchto troch pánov mohla vzniknúť ďalšia nová slovenská vinárska destinácia, ktorú si určite treba zapísať do svojho vinárskeho kalendára.