Terra Wylak

Za ostatných niekoľko mesiacov oznámilo vstup na slovenskú vinársku scénu zopár nových vinárstiev. To, samozrejme, teší nielen nás, ale aj milovníkov kvalitného vína. Pri jednom z nich sme však mali trochu vyššie očakávania ako pri ostatných.

Terra Wylak

Niet sa čo čudovať, veď za vinárstvom Terra Wylak stojí, u nás veľmi dobre známy technológ, Roman Holec, ktorý sa spojil s bývalým kolegom Dušanom Bajanom a Petrom Legnárom a založili si vo Veľkom Záluží pri Nitre nové vinárstvo.

Roman Holec
Tohto vynikajúceho technológa pozná väčšina z nás najmä vďaka jeho fantastickým vínam, ktoré sa dokázali presadiť nielen u nás, ale aj na medzinárodnej úrovni. Iba málokto však vie, aká bola jeho vinárska cesta, kým sa dostal na nové pôsobisko.
Po absolvovaní strednej Vinohradnícko-ovocinárskej školy v Zemianskych Sadoch nastúpil v roku 1990 do mojmírovského družstva, kde zastával funkciu pivničného asistenta. Po dvoch rokoch si dal dvanásťmesačnú nútenú vojenskú prestávku. V roku 1993 sa vrátil späť, ale už na pozíciu pivničného majstra, kde s malou prestávkou zotrval až do roku 2008. V rokoch 2001 až 2003 síce v Mojmírovciach ostal, ale ako technológ pracoval pre vinárstvo Mrva&Stanko, ktoré si v družstevnej pivnici prenajímalo priestory. Ktovie, ako by to dopadlo, keby si Vlado Mrva s Petrom Stankom nepostavili vlastné vinárstvo v Trnave. Roman sa vrátil späť pracovať pre PD Mojmírovce.
V roku 2007 však dostal ponuku, ktorá sa neodmieta. Možnosť vybudovať vinárstvo podľa vlastných predstáv sa nekoná každý rok. Ako správny technológ a zodpovedný človek v prvom rade najskôr odovzdal vína z ročníku 2007 v Mojmírovciach vo fáze tesne pred fľašovaním a až potom odišiel. Vo vinárstve Vinidi dosiahol s vínami zatiaľ najväčšie úspechy a preto si ho mnoho ľudí spája práve s touto značkou.

Terra Wylak
Po siedmich rokoch vo Vinidi sa rozlúčil aj s týmto vinárstvom a s priateľmi si založil nové. Napriek tomu, že hrozno, ktoré spracoval už pod novou značkou pochádza z rôznych vinohradníckych lokalít, jeho rukopis je neodškriepiteľný. Samozrejme, že mladé vína sú zamerané hlavne na primárnu aromatiku, ale s tými, ktoré budú fľašované neskôr, chce dosiahnuť podstatne viac. Z bielych vín neplánuje robiť žiadnych bežcov na dlhé trate, pretože to momentálne na Slovensku nemá význam. Ľudia inklinujú skôr k mladším vínam. Na druhej strane ale nechce, aby po roku či dvoch boli pre zákazníka sklamaním, chce im zachovať odrodový charakter.
Keďže ide o nové vinárstvo, pravdepodobne sa Romanovi Holecovi nepodarí nechať všetky červené vína vyzrievať tak dlho, ako by si prial. „Na veľký tlak našich zákazníkov asi budeme musieť nejakú časť červených vín pustiť von trochu skôr. Dúfam, že to dopadne lepšie ako s našim Sauvignonom, ktorý sme vypredali skôr ako bol vôbec uvedený na trh,“ vysvetľuje s úsmevom Roman Holec.
Pri červených vínach bude ale tvrdo presadzovať svoj cieľ a nechá ich vyzrievať v kvalitných sudoch minimálne dva roky, aj viac. Základom bude vybudovať si zásoby, ktoré dovolia dopriať vínam taký čas na vyzrievanie, aký budú potrebovať.
„Pri zakladaní vinárstva sme mali šťastie, pretože ostatný ročník bol výborný na výrobu nielen bielych, ale aj červených vín a bolo by hriechom ich nenechať vyzrievať ako sa patrí,“ dodáva Dušan Bajan.
Pri našej návšteve sme mali možnosť ochutnať vzorky vín v pivnici a vyzerá to tak, že na Slovensku sa rozžiarila ďalšia vinárska hviezda.