vinovin

Firma Vinovin vznikla v roku 1990. Nadväzuje na bohatú vinársku tradíciu svojich predkov z 19. storočia.

Vinárstvo Vinovin, Pezinok

Dnes robia vyše dvadsaťpäť rôznych druhov vín, čím sa snažia osloviť čo najširšiu skupinu zákazníkov. „Všetko sa to vykryštalizovalo akosi samo. Aj my sme koncom deväťdesiatych rokov vyrábali prevažne rozlievané víno. Ako sa menila doba, začali sme sa aj my viac orientovať na akostné fľašové vína. V duchu vtedajších trendov chceli mať čo najširšiu ponuku vín, ale dnes s odstupom času si myslím, že v budúcnosti by sme sa určite chceli zamerať na menej odrôd,“ vysvetľuje plány do budúcnosti Daniel Gloznek.
Tento zámer súvisí aj s tým, že v budúcnosti plánujú vysadiť v Malokarpatskej oblasti vlastné vinohrady. Nájsť tu však vhodnú a najmä ucelenú parcelu však nie je vôbec jednoduché. A preto, ak by sa nejaká uvoľnila, aj v inej vinohradníckej oblasti, určite by neváhali. No na novú parcelu by už vysadili iba odrody, ktorým by sa tam najlepšie darilo.

Filozofia
Medzi tými, ktoré by určite nechýbali, by bola aj odroda Dunaj. „ Máme ho veľmi radi. A som rád, že sme pri výrobe mohli zužitkovať aj moje poznatky, ktoré som získal od Doroty Pospíšilovej počas mojej PhD práce zameranej na novosšachtence, ktorú som u nej mal. Tu som sa naučil, že vo vínach by sa malo prejavovať čo najviac ich typických odrodových vlastností. Túto filozofiu sa snažíme dodržať nielen pri Dunaji, ale pri všetkých odrodách.“
„Vo vínach by sa mal dať pomerne ľahko rozoznať ich typický odrodový charakter, aj keď v nich, samozrejme, zanechá každý vinár svoj rukopis,“ vysvetľuje vedúci pre styk s verejnosťou, Ing. Michal Rigan.

Nový trend
Popri zaužívaných korkových a syntetických uzáveroch začali experimentovať aj s čoraz častejšie sa objavujúcimi skrutkovými. Plánujú ich použiť pre ich strednú líniu, ale pri najkvalitnejších vínach ešte ostanú pri klasických korkových uzáveroch. Pri presvedčovaní slovenského konzervatívneho zákazníka to nebudú mať ľahké, ale veď kým ich samotní vinári nezačnú používať častejšie, ani zákazníci si na ne nebudú mať ako zvyknúť. „Podrobne som si preštudoval jednu francúzsku štúdiu o používaní skrutkovacích uzáverov a dozvedel som sa, že je pravda, že niektoré vína po nafľašovaní ešte potrebujú určitý čas na mikrooxidáciu, ale z dlhodobého hľadiska im už viac prekáža ako pomáha. Preto aj niektoré drahé vína mávajú hrdlo fľaše zaliate voskom,“ vysvetľuje svoj názor Ing. Michal Rigan.

Plán do budúcnosti
Ešte minulý rok využívali služby mobilnej plniacej linky. Takéto plnenie má určite niekoľko výhod, ale ako to v živote už býva aj nejaké tie nevýhody. Najväčšia z nich bola tá, že keď už plnička prišla, vína museli byť nachystané, aby sa počas návštevy naplnilo čo najviac vína. Nebolo to vždy ideálne. Niektoré vína by ešte potrebovali vyzrievať aj trochu dlhšie. To bol jeden z najhlavnejších dôvodov, prečo si objednali úplne novú modernú plniacu linku. „Týmto krokom chceme kvalitu našich vín ešte zvýšiť. Takto budeme môcť plniť vína, keď si budeme myslieť, že už sú hotové. Určite vyskúšame časť šarže naplniť a časť nechať vyzrievať dlhšie. Uvidíme, kam sa víno pohne. Takto sa môžeme posunúť dopredu a našim zákazníkom ponúknuť nové zážitky z našich vín. A to je pre nás to najdôležitejšie,“ prezrádza plány do budúcnosti Daniel Gloznek.