frtus winery

Za týmto mladým a ambicióznym vinárstvom nachádzajúcim sa v obci Podlužany pri Leviciach stoja bratia Stanislav a Radoslav Frtúsovci. Ich pohľad na víno je celkom jasný, chcú vyrábať osobité vína bez kompromisov.

Frtus Winery

Tak, ako má hrozno svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, ktorý sa oň stará, rovnako aj víno má svojho tvorcu, vinára. Vinárstvo Frtus Winery má tiež svoju jasnú identitu a štýl, s akým pristupuje k vínu. Je to cesta úcty a rešpektu voči hroznu a vínu, ale hlavne voči ľuďom, ktorí ho budú piť. Nechcú byť jedno z mnohých, ale jedno z mála vinárstiev, ktoré prinesú spojenie elegancie, nápaditosti, štýlu a identity. Za tým si stoja a toto motto patrí iba tým, ktorí si vážia sami seba aj prácu iných a pitie vína je ich životný štýl.

S pôdou žili odjakživa
Keďže ich rodičia aj starí rodičia pochádzajú z poľnohospodárskych rodín, už od útleho detstva sa krútili nielen okolo viníc, ale museli pomáhať s okopávaním kukurice, repy, či iných plodín. Neskôr sa im podarilo vyhnúť týmto prácam, lebo hrávali dorasteneckú 1. ligu vo futbale v Leviciach. Keďže zranenia sa im nevyhýbali, museli sa zaradiť do pracovného života. Všetko zlé je ale aj na niečo dobré. Počas naháňania lopty po ihrisku si dokonale vyčistili hlavy, dospeli a postupne im začalo dávať zmysel to, čo robili v detstve. Samozrejme, rozmýšľali akým smerom sa bude uberať ich život.
V tom období sa, ako každý rok, zúčastnili rodinnej oberačky. Tentokrát však hrozno spracovávali sami a nielen podľa rokmi overených rád ich dedka. Skúsili aj nové postupy, aby sa priblížili svojej predstave ako má dobré víno chutiť. S novým štýlom boli celkom spokojní. Na odporúčania známych prihlásili niekoľko vín na súťaž do Levíc. Ktovie, či by dnes existovalo ich vinárstvo, keby vtedy s Rulandským bielym 2008 na Slávnosti mladých vín v Leviciach nezískali titul Šampióna výstavy. „Na jednej strane to bol v tom čase veľmi krásny úspech a ten nás motivoval ísť ďalej. Nie je nič horšie, ako keď sa vám v živote začne dariť,“ hovorí s úsmevom Radoslav Frtús. Nápor úspechu však zvládli nad očakávanie dobre a odvtedy sa im každý rok darí získavať na oblastných súťažiach tituly šampiónov alebo aspoň zlaté medaily. Uplynulo ale ešte zopár rokov, kým sa rozhodli venovať vinárstvu profesionálne.

Precízni v každom detaile
Predsavzatie prísť na trh s poctivým vínom bolo pre Frtúsovcov samozrejmosťou. Nezabúdajú ani na dôležité detaily, akými sú vo vinárskom biznise nepochybne aj etikety. Oslovili preto šikovného grafika, pána Olajoša z Nitry. Ten na ich prvom stretnutí iba pozorne počúval rozprávanie Radoslava Frtúsa o tom, čo by mala etiketa vyjadrovať. Chcel, aby vystihla ich myslenie, štýl a smerovanie. Po chvíli sa ho pán Olajoš spýtal, čo sa mu páči a ako to vníma. Radoslav sa opísal ako mladý a progresívny človek, ktorému sa páčia moderné a štýlové veci a imponuje mu výnimočnosť. Na otázku, čo si pod výnimočnosťou predstavuje, odpovedal: „Je to jednoduché, ale zároveň zložité. Predstavte si dve, na prvý pohľad rovnaké veci, napríklad autá. Majú podobný motor, výbavu, farbu, ale napriek tomu máte pri jednom pocit, akoby ste boli v inej dimenzii.“ Po pár týždňoch dostal niekoľko návrhov, ktoré ukázal priateľom a kolegom v práci. Väčšina sa uchýlila ku konzervatívnemu vzhľadu, ale Stanislav s Radoslavom si povedali, že toto nevystihuje ich osobnosť. „Nepáči sa mi, keď je na prednej etikete veľa informácií. My sme chceli mať etiketu, ktorá zaujme už na prvý pohľad, vystihne myslenie tvorcov a vzbudí v zákazníkovi nutkanie zobrať si našu fľašu do ruky. Myslím, že to sa nám aj podarilo. Ak sa ju rozhodnete kúpiť a doma ochutnať pochopíte, že tak, ako etikety, sú aj ľudia, ktorí ju vyrobili v niečom jedineční,“ vysvetľuje podstatu a význam ich etikiet Stanislav Frtús.
Predná etiketa by mala podľa nich byť v prvom rade jednoduchá a ľahko čitateľná, príliš mnoho informácií môže v konečnom dôsledku pôsobiť zmätočne. Na doplňujúce informácie o víne by mala slúžiť zadná etiketa. Ich pohľad ocenila aj odborná komisia na súťaži vín Vinum Superbum v roku 2013, keď im udelila hlavnú cenu za prepojenie tradície a inovácie v grafickom dizajne etikety. V tejto kategórii porota hľadá a podporuje kultivované riešenia grafického stvárnenia etikety v kontexte s dizajnom fľaše, jeho uzáverom a firemnou prezentáciou, až po prostredie, v ktorom sa víno vyrába, predáva a konzumuje. Pri hodnotení sa sústreďuje aj na výtvarnú úroveň fliaš a etikiet v súvislosti s celkovým marketingom firmy.
Tento krásny úspech ich ubezpečil, že kráčajú správnym smerom.
Popri víťazstve v dizajne etikiet je vinárstvo Frtus Winery aj exkluzívnym partnerom MISS UNIVERSE, kde ich vína sprevádzajú najkrajšie dievčatá po celom svete.

Hľadajú svojho zákazníka
Produkcia ich vín rastie postupne. Ako sa hovorí, netlačia na pílu, ale postupnými krokmi sa posúvajú vpred. Snažia sa vyrobiť iba toľko vína, koľko dokážu reálne predať.
Nesnažia sa osloviť každého. Veď chcieť, aby sa ich vína páčili každému, je nezmysel. Idú svojou cestou a nechávajú sa prekvapiť, komu zapasuje štýl ich vín. Viac ako dosiahnuť stotisícfľašovú produkciu sa sústreďujú hlavne na kvalitu, pretože zákazníci im denne nastavujú zrkadlo, v ktorom si môžu skontrolovať, či to robia dobre.
Frtúsovci sú skutočne iní ako väčšina našich vinárstiev. V ich ponuke nenájdete široký sortiment odrôd, iba toľko, že by ste ich na prstoch dvoch rúk dokázali spočítať. A to ich počet ešte plánujú zredukovať. Chcú ísť skôr cestou spracovávania vybraných odrôd niekoľkými spôsobmi a zákazníkom tak ponúknu vína z toho istého hrozna pretavené do vína viacerých tvárí.
Zatriedené sú v troch kategóriách - Young, Clever a Special collection. V prvej sú vína Pesecká leánka, Cabernet Sauvignon rosé a Veltín zelený, teda odrody, pri výrobe ktorých sa zameriavajú na vyzdvihnutie primárnej aromatiky podchladením a nakvášaním rmutu. Pri kolekcii Clever časť vína vyzrieva v sudoch, zvyšok v nerezových tankoch a pred fľašovaním sa scelia. Každý spôsob vyzrievania zanechá vo víne svoj rukopis, čím vzniká zaujímavá harmónia. V poslednej kolekcii sú zaradené vína, ktorých celý objem vyzrieva v sudoch. Pri červených vínach to môže byť, podľa vhodných podmienok až dva roky.
Biely, ružový alebo aj červený, proste každý mušt je zakvášaný iba čistou kultúrou selektovaných kvasiniek. Uvažujú nad tým, že si dajú vyrobiť kvasinku z oblasti, kde budú mať svoje vinohrady. To ale potrvá nejaký čas, aby sa čo najviac priblížili k ich terroir. Chcú osloviť aj ostatných vinárov z tejto oblasti, ktorí v tom vidia zmysel, aby sa spojili. Enzým je vo vinárstve Frtus Winery cudzie slovo. Ak chcú vo vínach intenzívnejší aromatický profil, radšej nechávajú rmut macerovať pri kontrolovanej teplote dlhšie. V niektorých prípadoch viac ako 24 hodín. Víno, ktoré si zaslúži pobyt v sudoch, je obohatené o arómy z dreva pochádzajúceho aj zo Štiavnických lesov.

Budúcnosť vo vlastnom vinohrade
Vyše deväťdesiat percent hrozna, ktoré spracovávajú dozrieva na svahoch Štiavnických vrchov, čím vzniká podľa bratov Frtúsovcov veľmi pekná súhra. Dôkazom je napríklad ich Alibernet, ktorý si s týmito sudmi veľmi dobre rozumie. Podľa Radoslava Frtúsa je výnimočný aj v tom, že ak sa na kre nechá iba okolo kilogramu hrozna, víno z neho je veľmi hutné a má doslova teplý južanský charakter.
Napriek tomu, že vlastnia vyše šesťdesiat hektárov poľnohospodárskej pôdy, momentálne obrábajú iba sto árov viníc. Zohnať pôdu v ich okolí nie je problém, ale náročné je zohnať ju tam, kde sa darí viniču. Trvalo im skoro štyri roky, kým sa im podarilo v neďalekej obci Rybník vykúpiť vyše šesťhektárovú vinohradnícku parcelu. Ak už majú niekde vysádzať vinič, tak určite na lokalite, kde to má zmysel a je predpoklad, že bude poskytovať kvalitnú surovinu. Práve z tejto oblasti pochádza aj prevažná väčšina ich produkcie. Z modrých odrôd tu plánujú vysadiť Frankovku modrú, Alibernet a niektorý zo slovenských novošľachtencov. Z bielych sa rozhodli zamerať na Chardonnay, jeden z Rizlingov, Veltlín zelený a určite Peseckú leánku, ktorá sa u nás rozšírila z neďalekého Peseku,u miestnych vinohradníkov je veľmi obľúbená a z tejto lokality poskytuje znamenité vína. (Víťaz redakčného testu Vinotéka).

Svoje víno bratia Frtúsovci prirovnávajú k žene: „Tak, ako sa dvadsiatim chlapom nebude páčiť tá istá žena, ani to isté víno sa nemusí páčiť dvadsiatim milovníkom vína. Možno sa jedna žena síce bude páčiť viacerým, ale na spoločný život si pravdepodobne vyberie každý inú. Podobne je to aj s vínom, buď vám chutí, alebo nie. Všetky ostatné argumenty sú už len alibi. „Dôležité však je, aby sa do jeho výroby, a to platí pri všetkom, dalo úplne všetko. Úspech sa potom dostaví. Tohto sa držia a počas rokov už zistili, že to bude tá správna cesta. Pretože, ak sa víno robí zo srdca, aj malé nevedomé chybičky sa dokážu zázračne vyriešiť a môže vzniknúť neobyčajné víno.