Hubert J.E.

Spoločnosť Hubert J.E. je prvé vinárstvo, v ktorom vznikli šumivé vína za hranicami Francúzska a zároveň najvýznamnejší producent šumivého vína v regióne.

Hubert J.E.

Za každou dobrou značkou je väčšinou zaujímavý príbeh, a to platí bezpochyby aj pri spoločnosti Hubert J.E. Podľa legendy, spojenej s históriou tejto spoločnosti, sa mladý francúzsky vojak Johann Evangelist Hubert zo Champagne vracal aj s francúzskou výpravou z napoleonského ťaženia v Rusku. Bol ranený a jeho zdravotný stav sa zhoršil natoľko, že v Prešporku, dnešnej Bratislave, musel byť hospitalizovaný. Tu sa ho ujme ošetrovateľka Paulína. Okrem zdravia tu Johann získa aj srdce Paulíny a do Francúzska sa už nikdy nevráti. Súčasná spoločnosť Hubert J.E. vznikla naozaj už v roku 1825 ako prvá fabrika na šumivé vína mimo Francúzska, so sídlom v Bratislave. Jej zakladateľmi však boli Johann Fisher a Michael Schönbauer. Prvým členom rodiny Hubertovcov, ktorý sa v roku 1875 objavuje ako spolumajiteľ továrne bol Franz Hubert, mladší brat Johanna Evangelistu Huberta. V roku 1877 odkúpila rodina Hubertovcov od Johanna Fischera celú firmu a v tomto období sa na etiketách fliaš objavil aj cisárom udelený erb Hubertovcov. Firma bola v roku 1877 prepísaná na J.E. Huberta, ktorý však v roku 1882 po ťažkej chorobe umiera. Vedenie podniku po ňom prebrala manželka Paulína. Stane sa jednou z prvých dám na Slovensku, ktorá začala budovať vlastnú značku. Musela byť naozaj veľmi šikovná, pretože aj po smrti manžela firma prekvitala. Pod jej vedením sa šumivé víno stalo veľmi obľúbeným nielen u nás, ale aj na cisárskom dvore. František Jozef pri jeho popíjaní vyslovil slávny výrok: „Toto šampanské je znamenité“.

Ako sa vlastne robí?
V našich končinách je popíjanie sektu väčšinou spájané s niečím výnimočným, ale nemusí to tak byť vždy. Prečo si neurobiť krásnych a výnimočných chvíľ viac? Súčasná doba je síce veľmi rýchla, dni či týždne nám doslova pretekajú medzi prstami a iba málokedy sa dokážeme zastaviť, ale prečo by sme si nemohli dopriať pohár kvalitného sektu, ktorý krásne doplní aj všedný deň? Spoločnosť Hubert J.E. ich má v portfóliu hneď niekoľko. Na Slovensku je iba jediným vinárstvom, ktoré pri ich výrobe používa všetky štyri spôsoby. Vo svete najpopulárnejšia je metóda Charmat, ktorou sa vyrába aj známe Prosecco. V spoločnosti Hubert J.E. sa ňou vyrába línia Hubert Club a Hubert Grand. Najskôr sa z rôznych vín urobí cuvée, ktoré sa vo veľkoobjemových tankoch druhýkrát zakvasí. Pred samotnou druhotnou fermentáciou sa do vína pridá tirážny likér, ktorý obsahuje kvasinky a cukor. Kvasinky si začnú robiť svoju prácu a premenia cukor na alkohol a CO2. Keďže celý tento proces prebieha v uzavretej nádobe, z tichého vína sa stane šumivé. Po šiestich mesiacoch kvasenia víno obsahuje milióny prirodzených bubliniek a po filtrácii sa nafľašuje. Druhou je takzvaná Asti metóda. Čo sa počtu vyrobených fliaš týka, je v tomto vinárstve najviac zastúpená. Hubert de Luxe sa stal slovenskou ikonickou značkou a len ťažko by ste hľadali našinca, ktorý by ju nepoznal. Nepridáva sa doňho žiadny cukor, ale iba kvasinky. Keď alkohol dosiahne šesť až deväť percent, schladí sa a pod tlakom prefiltruje. Takto vzniká sekt s krásnou intenzívnou aromatikou, ktorý má prirodzený zostatok hroznového cukru a jemné perlenie. V dobe, keď vznikla táto metóda, nebol život jednoduchý. Ľudia si preto vymysleli víno, ktoré dokáže za každých okolností spríjemniť deň. Pri jeho popíjaní sa nemusíte zamýšľať nad ťažkými nuansami, veď život samotný je dosť ťažký. V každom pohári takéhoto sektu sa dá vždy nájsť omamná aromatika, pripomínajúca jesennú prechádzku vo vinohrade, keď posledné teplé slnečné lúče hrajú nádhernú pieseň na strunách utkaných z babieho leta. Úžasné na tomto víne je, že Hubert de Luxe je k dispozícii po celý rok. Vyrába sa tak, aby bol vždy čerstvý. Počas kampane si v Huberte J.E. urobia dostatočnú zásobu muštu, ktorý počas celého roka udržiavajú v chlade.

Nie je klasika ako klasika
V povojnovom Francúzsku ostalo veľmi veľa žien bez mužov, ktorí zahynuli v bojoch na rôznych frontoch. Ich polovičky prevzali vinárstva, pretože museli z niečoho prežiť. Metóda klasického striasania fliaš je fyzicky dosť náročná, tak vymysleli metódu Transvals. Do základných vín, ktoré naplnili do fliaš síce pridali tirážny likér a sekundárna fermentácia prebiehala vo fľaši ako pri tradičnej metóde, ale fľaše sa neotáčali v pupitroch, ale jednoducho sa skladovali na ležato. Po vyzretí sa víno z fliaš scelilo vo veľkom tanku, prefiltrovalo a znovu nafľašovalo. Tým sa dosiahlo, že každá jedna fľaša bola rovnaká, senzoricky sa však sekt blíži tradičnej metóde. Dnes touto metódou vyrába aj Hubert L´Original. Napríklad Cabernet Sauvignon „blanc de noir“ či Chardonnay „blanc de blanc“. Každé z nich vyzrieva vo fľaši na kvasinkách minimálne deväť mesiacov. Tradičná metóda sa líši v tom, že od momentu, ako sa víno dostane do fľaše, už ju neopustí. Víno počas sekundárnej fermentácie vyzrieva minimálne jeden rok. Potom nasleduje degoržácia, počas ktorej sa odstrelia strasené zvyšky depotu a autolyzovaných kvasiniek z hrdla fľaše a chýbajúci obsah sa doplní expedičným likérom na požadovanú cukornatosť. V Hubert J.E. už o niekoľko týždňov uzrie svetlo sveta v našich končinách jedinečný produkt, Hubert XO Brandy dosage, do ktorého namiesto expedičného likéru použijú 15-ročné Karpatské brandy vyzrievané v dubových sudoch. Dnes skutočná rarita je odkazom na prvú polovicu 19. storočia, kedy bol takýto postup bežný pre špičkové šumivé vína tej doby, určené pre privilegovaných mešťanov. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa takýto sekt už v tomto vinárstve vyrábal. Používal sa však koňak, ktorý sa dovážal z Francúzska. Nakupovaný bol za devízy a to niekedy robilo problém. Bratislavský vinársky podnik preto dostal za úlohu vyrobiť podobný destilát, ktorý by mohli používať do expedičného likéru. Takto sa začala púť Karpatského brandy špeciál. Prvé pokusy boli už v roku 1968, keď sa do sudov dali prvé vínne destiláty. Po potrebnom vyzrievaní sa zistilo, že brandy je veľmi dobré, a preto sa začalo v roku 1975 predávať samostatne. Mnoho rokov si tieto dve obchodné značky žili svoj vlastný život, až akvizíciou firiem v roku 2009 sa opäť spojili. K 190. výročiu založenia firmy sa vyrobila limitovaná edícia Hubert X.O. Tie sa stratili z trhu ako šibnutím čarovného prútika. Našťastie, vzhľadom na enormný dopyt zákazníkov bude od nového roka tento jedinečný sekt opäť v ponuke. Keď sme pri netradičných „bublinkách“, nesmieme zabudnúť ani na nealkoholický Hubert. Jeho základ tvorí odalkoholizované víno. To sa vyrobí tak, že normálne víno sa podchladí a vo vákuu sa oddelí alkohol bez toho, aby sa to negatívne dotklo senzorického profilu. Tak sa dokáže zachovať krásna pôvodná aróma a kvôli vybalansovaniu chuti sa doladí prírodným hroznovým muštom a nasýti sa. Vznikne nápoj, ktorý vonia a chutí ako víno, ale nemá takmer žiadny alkohol.

Pri kvasení robia to, čo iní nie
Ak prídete do výrobných priestorov spoločnosti Hubert J.E. počas fermentácie, vaše uši zachytia iné zvuky ako by ste očakávali. Kvasinkám tu hrajú hudbu! S týmto nápadom prišla hlavná enologička Ingrid Vajcziková. Zastáva názor, že ak máte zlú náladu a pustíte si hudbu, väčšinou sa rozplynie. Hudba je dôležitým prostriedkom na to, aby sme boli šťastnejší a dokáže nás neuveriteľne ovplyvniť. Na to, aby bolo možné potvrdiť, že hudba pozitívne ovplyvňuje kvasný proces, by bolo potrebné dlhšie sledovanie a seriózny výskum. Isté však je, že odvtedy, ako začali počas fermentácie hrať hudbu, vína kvasia rovnomernejšie, majú vyrovnanejšiu kvalitu, kvasný proces je rovnaký, a navyše zamestnanci majú neustále úsmev na tvári. Dokonca pri Hubert de Luxe, ktorý sa pripravuje na oslavy konca roka, bude použitá hudba s vianočnou tematikou. A jeden mesiac do roka si môžu zamestnanci púšťať piesne podľa svojho výberu. Človek počas života mení svoje chute, vyvíjajú sa mu a je vekom náročnejší. Väčšina z nás začínala cestu poznávania vín s jednoduchšími s vyšším obsahom cukru. Postupne, ako človek „starne“, dozrieva v ňom aj chuť a prechádza k vínam suchším. To isté platí aj o sektoch. K niektorým sa musíte jednoducho „prepiť“ časom, ale ak sa vám to podarí, dokážete si ich lepšie vychutnať a precítiť. Je veľmi príjemné konštatovať, že vo firme Hubert J.E. môžete absolvovať celú túto krásnu bublinkovú cestu a pomaznať svoje vnemy produktmi, vyrobenými všetkými dostupnými spôsobmi výroby šumivých vín.

Vitis Pezinok

História predchodcov tohto vinárstva siaha až do tridsiatych rokov minulého storočia. Nadväzuje na bohatú miestnu vinársku tradíciu. Dnes tvrdia, že víno je pre nich poézia vo fľaši.

Vitis Pezinok

Mesto Pezinok sa so slovenským vínom spája už od pätnásteho storočia. V tomto období tu vzniklo slávne Bratstvo cechu vinohradníckeho, ktorého zvykmi a precíznosťou pri výrobe vína sa naši vinohradníci inšpirujú dodnes. Na toto mesto odkazuje aj názov spoločnosti, ktorej história sa začala písať ešte pred II. svetovou vojnou. V tridsiatych rokoch minulého storočia založili v Pezinku Slovenské vinohradnícke družstvo. Pezinskí vinári sa spojili hlavne kvôli odbytu. Niekoľko dekád sídlilo v Pezinskom zámku. Odtiaľ sa v sedemdesiatych rokoch, už pod novým názvom Malokarpatský vinársky podnik, presťahovalo do úplne nových priestorov za železnicou. Tu fungoval až do deväťdesiatych rokov. Vtedy pod tento podnik patrila prevádzka v Hlohovci, Modre a pálenica v Pezinku. Divoká doba privatizácie neobišla ani toto vinárstvo a koncom deväťdesiatych rokov sa na scéne prvýkrát objavuje názov Vitis Pezinok. Ešte sa stihlo investovať aj do vinohradov. Na prelome tisícročí podnik obhospodaroval takmer štyristo hektárov vinohradov, z nich väčšiu polovicu na južnom Slovensku a zvyšok v Pezinku. Značku Vitis Pezinok, aj s celým portfóliom tichých vín, liehovín a destilátov kúpila v roku 2008 spoločnosť Hubert Sereď.

Novinky

Ostatnou novinkou v technologickej výbave vinárstva sú určite malokapacitné nerezové tanky, ktoré sú určené na finalizovanie vysokokvalitných vín s prívlastkom. Línie, pod ktorými budú nafľašované, budú rozdelené podľa toho, z ktorej vinohradníckej oblasti pochádza hrozno, z ktorého sú vyrobené. Budú v nej iba tie najlepšie vína z daného ročníka. Podľa slov technológa Juraja Slováčka by mali bez problémov zvládnuť aj dlhšiu archiváciu. Tie, ktoré majú pôvod výlučne z oblasti pod Malými Karpatami, budú uvedené na trh pod názvom Chateau Pezinok. Keďže Vitis Pezinok spolupracuje s vinohradníkmi a vinármi z celého Slovenska, výnimočné vína z týchto oblastí budú ukryté zase v línii Vitis Poézia. Niekto by možno takýto široký sortiment považoval za ťažko zvládnuteľný, pán Slováček to naopak považuje za úžasné. Takto má aspoň dokonalý prehľad o kvalite hrozna a vína z celého Slovenska.

Dôsledná kontrola

Vzhľadom na to, že si ich vína už dlhé roky držia vysoký štandard, s ponukami na spoluprácu nemajú problém. Musia byť však veľmi opatrní, preto ich laboratórium patrí k najmodernejším u nás. Dôvod je jednoznačný. Zákazníkovi sa podľa možností snažia ponúknuť čo najlepšiu kvalitu za dobrú cenu. V ich laboratóriu nechýba dokonca ani plynový chromatograf. Zjednodušene povedané je to prístroj, ktorý dokáže za niekoľko minút doslova rozobrať víno na súčiastky. Momentálne dokonca finalizujú metodiku na stanovenie TCA, pachuti po korku. Tak si chcú byť istí, že ak už nájdu víno, ktoré sú ochotní nafľašovať pod značkou Vitis Pezinok, tak je to skutočne víno, ktoré chutnali u výrobcu. Preto každé jedno prejde podrobnou kontrolou v laboratóriu minimálne päťkrát. Prvá kontrola sa robí, keď sa dohodne kúpa vína u prvovýrobcu. Zoberie sa od neho kontrolná vzorka, ktorá ide na rozbor. Ak uspeje nielen senzoricky, ale aj v laboratórnom rozbore, vyžiada sa ešte jedna, ktorá bude slúžiť ako porovnávacia vzorka pri príjme celého objemu vína. Najpodrobnejšia kontrola sa robí, keď príde celý objem. Vtedy čaká víno dovtedy, kým laboratórium neodsúhlasí parametre a neporovná výsledky s kontrolnou vzorkou. Počas technologických operácií v pivnici sa robí ešte niekoľko priebežných rozborov, posledný je pri fľašovaní. Deň alebo dva pred tým sa spraví rozbor vzorky zo šarže plánovanej na plnenie. Jej výsledky sa potom porovnajú s prvou fľašou, ktorá vyjde z plniacej linky. Fľašovanie je dovtedy pozastavené. Opätovne sa rozbehne až vtedy, keď sa zhodujú výsledky z laboratória. Tak chcú mať istotu, že vo fľaši skončí to víno a v takej kvalite, ako bolo pripravené v tanku. Po naplnení celého objemu sa náhodne vyberú fľaše a víno z nich sa podrobí mikrobiálnemu rozboru. Zvyšný objem ide do karantény v externom sklade. V závislosti od toho, aký je to výrobok, môže trvať táto doba od sedem do desať dní. Chcú tak predísť možným reklamáciám. Ak by sa predsa len niečo s vínom stalo, vysledovateľnosť jednotlivých šarží je vo Vitis Pezinok veľmi presná.

Napriek množstvám vysoká kvalita

Pri niektorých veľkovýrobcoch nájsť dobré víno býva poriadny oriešok. Nie je to však prípad Vitis Pezinok. Napriek tomu, že ich ročná produkcia sa ráta v miliónoch fliaš, robia jednu technologickú operáciu inak, ako im podobní producenti. Aby zabránili vypadávaniu vínneho kameňa, čo je mimochodom vo víne celkom prirodzené, nepoužívajú rôzne enologické prípravky, ale vína jednoducho vymrazujú. Z hľadiska ekonomického to nie je najideálnejšie riešenie, pretože takýto postup je energeticky veľmi náročný, ale z pohľadu zdravotného to určite má význam. Každý rok dávajú na slovenské súťaže niekoľkých zástupcov z ich portfólia, ktorí sa nestratia v konkurencii. Nájdu sa však aj také vína, ktoré výnimočne zaujmú. Napríklad Müller Thurgau 2016, z línie Vitis Galéria, ktorý sa dostal minulý rok medzi sto najlepších slovenských vín v Národnom salóne vín.

Jedinečný archív

Archív, ktorý patrí tomuto vinárstvu, nemá na Slovensku obdobu. Vznikol ešte v časoch, keď sa vinárstvo volalo Malokarpatský vinársky podnik. Pôvodne boli archívy až tri. Jeden bol pod Pezinskou vinárňou, kde teraz sídli vinárstvo Vinovin, ďalší pod Pezinským kláštorom kapucínov a tretí pod Pezinským zámkom. Ukrývali sa v nich vínne poklady od roku 1947. Najskôr bol zrušený archív pod Pezinskou vinárňou a kvôli Národnému salónu vín aj ten pod Pezinským zámkom. Ostal tak iba archív pod Pezinským kláštorom, ktorý momentálne ukrýva viac ako päťdesiat tisíc fliaš obrovského dedičstva v podobe pôvodných, dobových vín s jedinečným charakterom odrôd neovplyvnených modernými enologickými aditívami. Keďže okolie Pezinka vyhovuje najmä bielym odrodám, je celkom logické, že väčšina z týchto vín sú biele. Tento rok bol počas Otvorených pivníc na sv. Urbana sprístupnený aj verejnosti. Ak ste ho nestihli navštíviť, nemusíte ľutovať, pretože na webovej stránke Vitis Pezinok je niekoľko z týchto vínnych pokladov v ponuke. Väčšina z nich je stále v perfektnej kondícii. Svedčia o tom aj výsledky z viacerých súťaží. Zo všetkých spomeňme aspoň Rizling rýnsky 2003, ktorý sa minulý rok na súťaži Kráľovský rizling dostal do rozstrelu o šampióna súťaže, o tri roky mladší zástupca tejto odrody sa tento rok stal šampiónom sladkých vín na súťaži Linčanský džbánek. Frankovka modrá 2006, hrozienkový výber, zase vyhrala kategóriu prírodne sladkých vín na tohtoročnom Festivale Frankovky modrej.

Cieľ je jasný, dobré víno

Vína z ich kolekcií sa snažia vyrábať z najlepšieho hrozna slovenských vinohradníckych oblastí. To v kombinácii s bohatými skúsenosťami odborníkov z tohto vinárstva umožňuje produkovať kvalitné vína, ktorými dokážu prekvapiť aj tých, ktorí si mysleli, že už nič nové neobjavia. Na výrobu dobrého vína však nestačí iba kvalitné a dobre vyzreté hrozno. Nazbierané strapce treba s láskou a umom spracovať, a zároveň pri tom nestratiť nadšenie a túžbu po neustálom zlepšovaní. Keďže poznajú históriu výrobných postupov a využívajú najmodernejšie poznatky a technológie, dokážu držať krok s dobou a ponúknuť víno pre každého. Jednoducho, víno s osobitým charakterom, ktoré sa trafí do chuťových pohárikov a nálady každého, kto po ňom siahne. Fľaša vína je pre nich doslova umeleckým dielom, ktoré v sebe uchováva kvalitu. Súhrou farby, vône a chuti nakoniec vytvárajú moment prekvapenia, v ktorom každý nájde svoju Via vinum, teda cestu k vínu.

Vinidi, Báb

Slovo Vinidi evokuje spojitosť s vínom. Pravda je však taká, že s ním nemá nič spoločné. Prečo si ho teda niekto vybral za názov vinárstva?

Čítať ďalej: Vinidi, Báb

Vinárstvo Mrva & Stanko

Pred dvadsiatimi rokmi spojili cesty osudu dvoch, nielen postavami, ale aj profesne úplne odlišných ľudí, Vladimíra Mrvu a Petra Stanka. Dnes sa im pripisuje veľká zásluha na postavení základov slovenskej vinárskej moderny.

Čítať ďalej: Vinárstvo Mrva & Stanko

HR-Winery, Gbelce

Majiteľ tohto vinárstva Róbert Halász, patrí k vizionárom. Koncom deväťdesiatych rokov sa zameral na vinohradníctvo a ovocinárstvo.

Čítať ďalej: HR-Winery, Gbelce

Pivnica Tibava, s.r.o.

Toto vinárstvo na prelome tisícročia doslova chátralo. Vďaka jeho novému majiteľovi Kamilovi Červenkovi je v súčasnosti prosperujúce, s viac ako dvesto hektármi vlastných vinohradov.

Čítať ďalej: Pivnica Tibava, s.r.o.

Tokaj&CO, s.r.o. Malá Tŕňa

Tokajská vinohradnícka a vinárska oblasť je jednou z piatich na svete, v ktorých sa počas dozrievania na bobuliach hrozna tvorí pravidelne vzácna ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea Persoon. Tá odovzdáva nezameniteľný charakter aj vínam z vinárstva Tokaj&CO, s.r.o.

Čítať ďalej: Tokaj&CO, s.r.o. Malá Tŕňa

Vinum Vivo Nevidzany

Vinárska mapa Slovenska sa stále zahusťuje. Z hľadiska rozvoja vínnej kultúry je to pozitívna správa. Jedno z menej známych vinárstiev sme objavili kúsok od Vrábel, v obci Nevidzany.

Čítať ďalej: Vinum Vivo Nevidzany

Vinárstvo Pavelka a syn, Pezinok

Za týmto vinárstvom stojí Milan Pavelka, ktorého duša žije najmä pre vinohrady. Pod Malými Karpatmi ich obhospodaruje viac ako päťdesiat hektárov. Svoje vína sa snaží robiť v duchu známeho hesla: Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno.

Čítať ďalej: Vinárstvo Pavelka a syn, Pezinok

Bratia Číčkovci, Bratislava

Snažia sa vyrábať také vína, ktoré im chutia a nemali by problém ich vypiť, ak by sa náhodou nepredali. Našťastie sa im doteraz každý rok podarilo predať všetko. A nielen to, s každou novou kampaňou trochu navýšia produkciu. Bratia Radovan, Ján a Daniel Číčkovci síce vyrábajú víno v Bratislavskej Rači, ale v ich srdciach prúdi modranská krv. Nielen preto, že z tohto vinárskeho mesta pochádzajú, ale v jeho chotári majú aj roztrúsených dohromady päť hektárov viníc. Tie od tohto roka obhospodarujú sami a tak môžu poznať každé svoje víno už od bobuľky.

Čítať ďalej: Bratia Číčkovci, Bratislava

Víno Mahid, Veľká Mača

Toto vinárstvo má síce krátku históriu, ale o to väčšie je nadšenie jeho zakladateľov. Ich cieľom je výroba kvalitného vína, ku ktorému sa budú zákazníci radi vracať.

Čítať ďalej: Víno Mahid, Veľká Mača

Frtus Winery

Originálne víno pre originálnych ľudí

V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal. Neskôr ho na dlhé roky opustili, aby sa vrátili vo veľkom štýle.

Čítať ďalej: Frtus Winery

Vinum Nobile, Malé Ripňany

Vladislav Khabliev prišiel na Slovensko pred štrnástimi rokmi. V jeho prípade sa nedá hovoriť o nejakom vinárskom rodokmeni, pred štyrmi rokmi si však založil vinárstvo, ktoré dnes žne už aj významné medzinárodné úspechy.

Čítať ďalej: Vinum Nobile, Malé Ripňany