Mahid

Slovenské víno vo Fínsku

Slovenské vína vo FínskuNaše vína začínajú mať vo svete naozaj dobré meno a každý rok to potvrdzujú aj na zahraničných súťažiach. Teraz však dokázali niečo iné.
V tejto škandinávskej krajine je to s predajom alkoholu trochu inak ako u nás. Dostanete ho iba v špecializovaných predajniach, kontrolovaných štátom. Každú položku vyberá špeciálna komisia, ktorá je na to určená. Napriek zložitej procedúre sa slovenské víno už čoskoro objaví na pultoch fínskych obchodov.

Začalo sa to ešte pred takmer dvoma rokmi. Slovenský veľvyslanec vo Fínsku Tibor Králik, ktorý už roky veľmi pomáha s propagáciou slovenských vín vo Fínsku, zorganizoval na ambasáde v Helsinkách ochutnávku slovenských vín, dopravil ich do Tampere a pozval na ňu zaujímavých hostí. Nechýbali medzi nimi ani niekoľkí členovia spomínanej komisie. Vína sa im veľmi páčili, a tak sa rozhodli, že vyhlásia tender na víno zo Slovenska. Takúto príležitosť si nenechalo ujsť niekoľko našich vinárstiev, ale nakoniec uspelo iba vinárstvo Velkeer so Svätovavrineckým 2015, neskorý zber.

Predstavenie tohto vína sa konalo v rámci vínneho festivalu vo fínskom meste Tampere s výdatnou pomocou Jána Gajdošíka, ktorý je hokejovým scoutom NHL operujúcim na severe Európy a je hlavne milovníkom slovenského vína. Spolumajiteľ vinárstva Velkeer Tomáš Sládeček oslovil s ponukou odprezentovať sa aj niekoľko ďalších vinárstiev. Nakoniec do Fínska odcestovali aj zástupcovia vinárstiev Berta a Karpatská Perla. Na dvojdňovom vinárskom festivale sa zúčastnilo viac ako tridsať vinárstiev takmer zo všetkých stredoeurópskych vinárskych krajín. Organizovalo sa tu aj niekoľko sprievodných akcií. Nechýbali ani Master class, predstavenie jednotlivých regiónov.

Predstavenie slovenského vinárstva zobrali komplexne. O slovenské vína bol skutočne veľký záujem, pretože iba táto prezentácia bola úplne vypredaná. Taktovku nad ňou prevzal Lukáš Berta, ktorý najskôr predstavil Slovensko z pohľadu vinohradníckeho a podrobne opísal jednotlivé vinohradnícke oblasti, vrátane Tokajskej. Predstavil aj odrody, ktoré sa u nás dlhodobo pestujú a nezabudol ani na tie novo vyšľachtené, čo všetkých prítomných veľmi zaujalo. Venoval sa aj štýlom vína, ktoré sa momentálne u nás vyrábajú a nezabudol spomenúť, že slovenský terroir je ideálny na výrobu ružových vín, hlavne z odrody Cabernet Sauvignon. Niektorí sa zo začiatku tvárili trochu neisto a začudovane, ale po naliatí tohto vína do pohára pochopili o čo ide a zbystrili pozornosť, pretože hneď niekoľko senzorických vnemov objavili v ružovom víne po prvýkrát.

Počas týchto dvoch dní sa stretávali hlavne s obchodníkmi s vínom a majiteľmi rôznych reštaurácií, ktorým vysvetľovali, aké vlastne slovenské vína sú. Zatiaľ odišlo do Fínska z Velkeeru iba niekoľko tisíc fliaš, ale dôležité je, že sa podarilo urobiť prvý krok.