Mahid

Vinárstvo Šintavan sa rozrástlo

Vinárstvo ŠintavanVinárstva v určitom bode svojej existencie riešia veľmi podobné problémy. Po svojom etablovaní na trhu často zistia, že by sa potrebovali zväčšiť. K tomu dospeli aj v Šintavane.
Niektorým slovenským vinárom určite netreba predstavovať tento podnik. Poznajú ho hlavne kvôli tomu, že v katastri obce Vinohrady nad Váhom a Šintava obhospodaruje 89 hektárov vinohradov, z ktorých vinári každoročne nakupujú veľmi dobrý materiál na výrobu vína. Nie je to hrozno hocijaké, veď väčšine z nich sa darí vyrábať z tejto suroviny vína úspešné ako na domácej, tak aj na zahraničnej vinárskej scéne. Mať takýto základ a nevyužiť ho, to by bola naozaj veľká škoda. Preto sa v Šintavane už pred niekoľkými rokmi rozhodli, že aj oni vyskúšajú vyrábať víno. Po vychytaní počiatočných chybičiek sa im darí vyrábať víno na veľmi slušnej úrovni napriek tomu, že vinárstvo vznikalo takpovediac „na kolene“. Technologické zariadenia, potrebné na spracovanie sa dokupovali priebežne a často boli uskladnené iba v provizórnych prístreškoch. Improvizovali do takej miery, že to už jednoducho museli radikálne riešiť. Chýbali hlavne vhodné priestory na spracovanie hrozna, ale aj na fľašovanie či skladovanie hotového vína. Napriek tomu kvalita vína nikdy výrazne neutrpela. Minulý rok však dozrel čas na radikálne riešenie. V podstate neostal kameň na kameni.

Podľa seba

Novou prístavbou sa zdvojnásobila aj výrobná kapacita. Kúpili nielen nové barikové, ale aj väčšie, dvetisícpäťsto litrové sudy. Pre týchto drevených krásavcov je vyčlenená separátna časť pivnice. Vo všetkých zatiaľ vyzrieva iba červené víno, ale v budúcnosti sa ráta aj s tým, že v niektorých by mohli určitý čas pobudnúť aj biele. Podstatná zmena sa dotkla aj nerezových tankov. Pribudlo dvadsaťtri nových nádrží rôznych objemov. S teplotou sa odteraz môžu v Šintavane pohrávať aj počas, respektíve pred lisovaním. Umožňuje im to špeciál­ny lis s možnosťou chladenia. Do výroby pribudli aj ďalší pomocníci. Dva sedemtisíc litrové vinifikátori rozširujú možnosti macerácie hlavne modrých odrôd. Najpodstatnejšou výhodou všetkých inovácií v šintavskom vinárstve je, že teraz majú veľmi dobre manipulačne prepojené všetky fázy výroby vína, od príjmu hrozna cez vinifikáciu až po fľašovanie a adjustáž. Ako nová technológia a priestory ovplyvnia kvalitu vína, to sa môžeme zatiaľ iba domnievať. Isté je iba to, že krok späť to určite nebude. O rok, a v prípade niektorých vín aj skôr, sa o tom aj presvedčíme.