novinky z pd mojmírovce

n-mojmirovceHlavný technológ vinárstva PD Mojmírovce Juraj Majšík pripravil pre zákazníkov naozaj zaujímavú novinku. Rizling vlašský 2013, pri výrobe ktorého použil metódu Sur lie. Víno kvasilo pri nízkej teplote skoro desať mesiacov a vyše roka ležalo na jemných kaloch. Premiešavalo sa približne raz za mesiac. Vína, vyrobené takouto metódou, sú väčšinou trochu ťažšie a majú typický biskvitový charakter. Tento vlašák ho má tiež, ale má aj živé a šťavnaté kyseliny, ktoré robia z tohto vína veľmi zaujímavé pitie s dlhým archivačným potenciálom. V januári v PD Mojmírovce uviedli na trh aj ich tradičný produkt z Merlotu - Ilmer Light Klaret. Hrozno malo pri zbere 21°NM a alkoholová fermentácia sa zastavila pri obsahu zvyškového cukru 35 gramov. Vďaka nízkej teplote pri kvasení sa vo víne zachovala veľmi príjemná, svieža aromatika, ktorá pekne harmonizuje s príjemne vybalansovaným cukrom a kyselinou. Hrozno zo selektovanej suroviny pochádza z ich najlepšej polohy. Obe vína sú uvedené na trh s novými etiketami, ktoré prešli jemným redizajnom.