Cuketový krém so strateným vajcom

V hrnci si opečieme nadrobno pokrájanú cibuľku s cesnakom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, zopár lístkov čerstvej mäty a následne zalejeme zeleninovým vývarom tak, aby jeho hladina bola dva centimetre nad zemiakmi. Ochutíme soľou a čiernym korením. Varíme dovtedy, kým sú zemiaky mäkké. Potom pridáme nakrájanú cuketu a povaríme tri minúty. Následne odoberieme viac ako polovicu vývaru, pridáme šľahačkovú smotanu a všetko rozmixujeme na hustý krém. Podávame so strateným vajíčkom, ktoré si pripravíme tak, že do vriacej vody pridáme trochu vínneho octu a v ňom varíme vajíčko. Aby sa bielok udržal čo najlepšie pri žĺtku, dáme ho do naberačky a z nej ho pomaly vyklopíme do vriacej vody.

Odporúčané víno: Müller Thurgau, suché